Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Motocyklová show odstartovala u lovců autogramů

Brno - Velká cena České republiky silničních motocyklů je druhou nejstarší Grand Prix v seriálu mistrovství světa. V okolí Brna se o víkendu uskuteční po čtyřiačtyřicáté. Bohatší historii má jen nizozemský Assen, kde se jezdí 65 let. Zůstaňme u této dvojice čísel. V roce 1965 se o body do světového šampionátu motocyklů, ještě na starém, bezmála 14 kilometrů dlouhém přírodním okruhu, jelo v okolí moravské metropole poprvé. O dvaadvacet let později se závody přestěhovaly z běžných, již příliš nebezpečných silnic na nový a moderní Masarykův okruh. Naostro se na něm bude závodit zase až v neděli, ačkoliv jistá forma soutěžení probíhá v zázemí už od čtvrtka. V hlavní roli jsou ale lovci autogramů, pořádají hon na hvězdy startovního pole.

Zatímco méně bystří majitelé VIP nebo GUEST pasů vyčkávají u hlavní uličky napříč paddockem, tam, kde velké kamiony stojí u závodních boxů a doufají, že se jim zde podaří aspoň na chvíli spatřit některou z velkých osobností, ba co víc - zvěčnit si je na památku mobilem nebo fotoaparátem, ti chytřejší se vypravili na úplný konec přísně střeženého areálu, do něhož vás nepustí bez akreditační karty s čárovým kódem. Tam, kde se drátěný plot kroutí kolem první zatáčky Masarykova okruhu, pojmenované po našem slavném jezdci Františku Šťastném. Tady malé přívěsy a stany, v nichž se ladí a opravují motocykly tříd Moto2 a Moto3, střídá zvláštní "ulička".

Parkují v ní supermoderní obytné karavany za miliony korun, v nichž nechybí vůbec nic, a kde během víkendu, stráveného v lesích na okraji Brna, přespávají všechny hvězdy královské kubatury MotoGP. Hned vedle Karla Abrahama tu relaxují Nicky Hayden, Jorge Lorenzo, Valentino Rossi a další.

A právě tady mají fanoušci, zejména v klidnější dny, ve čtvrtek nebo v pátek, ještě než začnou sobotní kvalifikace a nedělní závody, při dostatečné míře štěstí i trpělivosti největší šanci ulovit autogram, ale i společnou fotografii. Nervozita a maximální koncentrace se ještě v hlavách závodníků neusídlily, proto se nechávají přemluvit ke krátké, symbolické autogramiádě. Tak třeba Lorenza přesvědčila dojemně prosící snědá dívka. 

Valentina Rossiho zase celý dav neúnavných žadatelů. Hlavně na něj nepokřikovat, to nemá ani trochu rád, pak se nechce podepisovat, varovala předem své sousedy na čekané jedna z protřelých fanynek. Stále se rozrůstající houf fanoušků se ale musel obrnit nebeskou trpělivostí a na stále nejpopulárnějšího závodníka celého seriálu MS si počkat více jak hodinu! V tu dobu už "uličkou" prosvištěli méně ochotní, a stejně tak méně žádaní Dovizioso, Bautista či Crutchlow. A z druhé strany Toni Elias, který z elitní kategorie sestoupil o patro níž, navíc se mu výsledkově nedaří, a tak zájem lovců autogramů je minimální. A on je přitom, nebo právě proto, vstřícný a ochotný.

To s Valentinem Rossim to v pátek po poledni vypadalo špatně. Do začátku měřeného tréninku zbývalo pouhých patnáct minut, když konečně vykoukl z obytného domečku na čtyřech kolech. Seběhl po schůdkách ke skútru, vytočil řídítka směrem od fanoušků a zdálo se, že jim jako mnohokrát v minulosti ujede před nosem opačnou stranou, přes místa, do nichž nemají fanoušci přístup. Úpěnlivému žadonění o autogram však tentokrát neodolal. Obrátil se, popojel k zábradlí, oddělujícímu soukromí karavanů od okukující "veřejnosti", rychle se párkrát podepsal, a pak už s mírně šibalským úsměvem vyrazil tryskem do boxů. Konec zdvořilostem. Velká víkendová show opravdu začíná a vyvrcholí v neděli čtyřiačtyřicátou Grand Prix České republiky.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články