Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Márquez dostal po devíti měsících zelenou. Uvidíme se za týden v Portimau, vzkázal

Po dlouhé době se konečně dočká dalšího závodu. Šestinásobný šampion MotoGP Marc Márquez se vrátí do motocyklového šampionátu příští týden. Španělský jezdec týmu Repsol Honda dostal svolení od lékařů a závodní víkend absolvuje poprvé od červencové zlomeniny pažní kosti v zahajovací Grand Prix minulé sezony v Jerezu.

Marc Márquez
zdroj: ČTK/EFE autor: Roman Rios

Kvůli rekonvalescenci a komplikacím s léčbou Márquez nestihl ani žádný z dalších třinácti závodů minulého ročníku a vynechal i úvodní dva v letošním roce v Kataru.

Zatímco na okruhu Losail ještě lékaři Márquezovi start nedoporučili, pro závod v Portimau už osmadvacetiletý Španěl dostal svolení. "Včera jsem byl u lékařů a dali mi zelenou pro návrat k závodům," oznámil Márquez na Twitteru. "Bylo to těžkých devět měsíců, s momenty nejistoty, vzlety a pády. Teď už si budu moci svoji vášeň zase užívat. Uvidíme se za týden v Portimau," vzkázal Márquez.

Návrat oznámil čtyři měsíce po třetí operaci zraněné paže. Zlomil si ji v červenci při pádu ve Velké ceně Španělska a tehdy skončil na operačním stole poprvé. O měsíc později se podrobil dalšímu zákroku, protože si poškodil implantovanou destičku. V prosinci pak vítěz 56 závodů v královské kubatuře a celkem osminásobný mistr světa skončil v péči chirurgů do třetice, protože kvůli infekci nepostupovala dosavadní léčba podle představ. Po následné šestitýdenní rekonvalescenci zahájil v lednu přípravu.

Před závody v Kataru se neobjevil v první polovině března ještě ani na oficiálním testování před startem nové sezony. Nedlouho poté už si ale vyzkoušel jízdu na okruhu v Barceloně. Až nyní se nicméně stav pravé paže zlepšil natolik, že jeho startu nic nebrání. "Při kontrole lékaři zjistili velmi uspokojivý klinický stav a evidentní pokrok v procesu zpevňování kosti. Za současné situace se může vrátit k závodům s přihlédnutím k přiměřenému riziku, které jeho sport přináší," konstatoval Márquezův tým v oficiálním prohlášení.

Márquez naposledy dokončil závod MS v listopadu 2019 ve Valencii, kde vítězstvím uzavřel čtvrtou mistrovskou sezonu za sebou. Při jeho absenci jej ve 14 závodech zastoupil německý jezdec Stefan Bradl, jehož maximem bylo sedmé místo v listopadu právě v Portugalsku a už jen jedno další umístění v desítce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články