Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Má kariéra stála na sponzorech. Kornfeil má platnou smlouvu, přesto překvapivě končí

Tohle se tedy opravdu nečekalo. Motocyklista Jakub Kornfeil překvapivě ukončil závodní kariéru. Šestadvacetiletý jezdec vystoupal v závodech třídy Moto3 v mistrovství světa pětkrát na stupně vítězů: dvakrát dojel druhý a třikrát třetí.

Jakub Kornfeil
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

"Důvod je prostě finanční. Odešel mi nový sponzor, který vlastně ještě ani nepřišel. Není pro mě zajímavé jezdit nějakou podřadnou soutěž. Radši ukončím kariéru, než abych oddálil konec," řekl kyjovský rodák pro ČT.

"Mám stále platnou smlouvu s týmem, nicméně po komunikaci se všemi sponzory, na kterých moje kariéra stála, jsem byl nucen učinit tohle velmi zásadní životní rozhodnutí," uvedl Kornfeil, který v MS startoval od roku 2009. Poslední tři sezony strávil v týmu Redox PrüstelGP, pro letošek podepsal smlouvu se stájí RBA Skull Rider.

Po skončení loňské sezony opustil světový motocyklový šampionát také Karel Abraham, jenž závodil v královské třídě MotoGP. Tým Reale Avintia Racing mu v listopadu vypověděl smlouvu. V MS tak zůstal jen osmnáctiletý Filip Salač, který na závěr první kompletní sezony v Moto3 dojel ve Velké ceně Valencie na životním pátém místě.

V celkovém pořadí MS byla nejlepším Kornfeilovým výsledkem osmá pozice. Loni skončil čtrnáctý. "Na konci loňské sezony ve Valencii jsem si byl plně vědom toho, že mám za sebou poslední závod roku 2019, a ani ve snu by mne nenapadlo, že se bude jednat o můj poslední závod kariéry v šampionátu MotoGP," řekl český jezdec.

Přiznal, že sport, který miloval, ho v poslední době i ubíjel. "Jestliže jsem stál před rozhodnutím jít do toho s budgetem, který mám na sezonu nachystaný, anebo jsem měl věřit, doufat a navíc žít v nejistotě, že se dokážu probojovat až třeba k závodu v italském Mugellu, tak mi věřte, že to za to nestálo," poznamenal.

V emotivní zprávě poděkoval i rodině, kamarádům a fanouškům. "Vážím si té nepopsatelné podpory a já sám pro sebe se cítím jako vítěz, byť jsem závod mistrovství světa silničních motocyklů nevyhrál. Vždy jsem se snažil odevzdávat své maximum jak na trati, tak i mimo ni. Odcházím se svým vnitřním pocitem cti, hrdosti a vnitřní neporaženosti," dodal Kornfeil.

Salač, který byl loni jeho spolujezdcem v týmu Redox PrüstelGP, bude v letošním ročníku silničního mistrovství světa závodit za stáj VNE Snipers a ve třídě Moto3 přesedlá ze stroje KTM na značku Honda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články