Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Letošní brněnská GP stále ve hvězdách. Chceme vědět, na čem jsme, zní z kraje

V seriálu mistrovství světa silničních motocyklů se ruší závod za závodem. Brněnskou Grand Prix zatím tento scénář nepotkal, ale zda se v srpnu pojede, není vůbec jasné. Jihomoravský kraj a město Brno se proto kvůli možnostem uskutečnění motoristického svátku obrátily na Ústřední krizový štáb ČR. Zároveň žádají po promotérské společnosti Dorna alternativy pro konání závodů. Kraj a Brno chtějí mít jasno do konce května.

Fanoušci na GP ČR v Brně
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Kvůli šíření nemoci covid-19 se v zemi nekonají žádné velké kulturní, společenské ani sportovní akce. Letos například nebude Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, jubilejní 75. ročník hudebního festivalu Pražské jaro nebo festival Colours of Ostrava. V Brně se poprvé neuskuteční festival TrutnOff, který město získalo a plánovalo ho v létě.

O Velké ceně se zatím nerozhodlo. Letos popáté ji má pořádat spolek založený krajem a Brnem, který má s Dornou smlouvu právě na pět ročníků. Letos se má tedy jet naposledy. O případných dalších ročnících se má jednat.

Je nám líto, video expirovalo.
Masarykův okruh opět ožil, osud Velké ceny je zatím ale nejasný

"Kraj a město se obrátily na Ústřední krizový štáb, jestli si dovede představit konání Grand Prix. Na Dornu jsme se obrátili s tím, jaké má alternativy pro konání závodů," uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Dotazy odešly na konci dubna. "Chtěli bychom do konce května vědět, na čem jsme," poznamenala Brindzáková.

Už na přelomu března a dubna uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), že se prodej lístků dostal kvůli pandemii na minimum a že se možná bude s Dornou jednat o snížení zalistovacího poplatku. V současnosti činí 120 milionů korun.

Právě poplatek byl důvod, proč byly závody v minulosti v ohrožení. Jejich předešlý pořadatel Automotodrom Brno už je nechtěl pořádat kvůli ztrátovosti, kterou objasňoval zalistovacím poplatkem. Politici z kraje a města se proto dohodli, že akci zachrání vznikem pořadatelského spolku, protože závody dělají regionu dobré jméno. Loni se mluvilo o tom, že by Dorna pro další ročníky chtěla zvednout zalistovací poplatek na dvojnásobek, což by činilo kolem čtvrt miliardy korun.

Sezona motocyklového MS je v současnosti paralyzována. Šampionát sice odstartovala začátkem března Velká cena Kataru, tam se ale představili jen jezdci nižších tříd Moto3 a Moto2. Další podoba kalendáře je stále nejistá. Odložené zůstávají závody ve Španělsku, Francii a Itálii, jejich konání je ale čím dál méně pravděpodobné. V minulém týdnu byly zrušeny Velké ceny Německa, Nizozemska a Finska. Brněnská GP je nyní v kalendáři nejbližším závodem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články