Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kornfeil si v Jerezu vyjel start ze čtvrté řady, v MotoGP překvapil nováček

Necelé tři týdny po zlomenině klíční kosti zajel Jakub Kornfeil v Jerezu nejlepší kvalifikační výsledek v sezoně. Český závodník vybojoval pro nedělní Velkou cenu Španělska silničních motocyklů ve třídě Moto3 dvanácté místo na startovním roštu, tedy ve čtvrté řadě. Jeho týmpový kolega Filip Salač byl osmadvacátý. Karel Abraham měl v královské kubatuře MotoGP jednadvacátý čas. 

Jakub Kornfeil
zdroj: REUTERS autor: Soe Zeya Tun

Šestadvacetiletý Kornfeil si v dubnové Grand Prix Ameriky v texaském Austinu zlomil po pádu, který nezavinil, pravou klíční kost a musel na operaci. Navzdory tomu v Jerezu podává velmi dobré výkony. V kombinaci tří tréninkových časů obsadil kyjovský rodák sedmé místo a postoupil přímo do druhé části kvalifikace, v níž nakonec zajel dvanáctý čas. 

O pravděpodobně lepší výsledek připravily Kornfeila technické problémy jeho KTM, kvůli nimž musel kvalifikaci ukončit předčasně. "Od prvního kola jsem měl s motorkou problémy. V jedné části ztratila výkon a v dalších dvou kolech se výpadky stupňovaly. Zajel jsem k mechanikům. Na velké opravy ale nebyl čas. Na trať jsem se vrátil v dobrém umístění, jenže hned v prvním kole motorka zhasla úplně a byl konec. Uvidíme, co nakonec bylo příčinou," uvedl v tiskové zprávě Kornfeil.

Při jízdě zraněnou klíční kost cítí. "Zatím drží. Bolí to, není to ale nic, s čím bych se nedokázal poprat," uvedl český závodník, jenž má kost vyspravenou titanovou destičkou a šesti šrouby.

Kvalifikace se příliš nepovedla jeho krajanovi a týmovému kolegovi Filipu Salačovi, jenž byl osmadvacátý z jednatřiceti startujících a bude na roštu v desáté řadě.

Pro první pole position v kariéře si dojel Ital Lorenzo Dalla Porta s náskokem pouhých čtyř tisícin sekundy před Japoncem Tacukim Suzukim. Kornfeil za vítězem zaostal o necelých devět desetin sekundy.

Velké překvapení se zrodilo v kvalifikaci MotoGP. Nečekaně ji ovládl nováček v královské kategorii Fabio Quartararo z Francie, jenž se dva týdny po dvacátých narozeninách stal historicky nejmladším kvalifikačním vítězem v nejsilnější třídě. Úspěch nezávislého týmu Petronas Yamaha, který absolvuje premiérovou sezonu ve světovém šampionátu, ještě zvýraznil na druhém místě Ital Franco Morbidelli.

V první řadě oba překvapivé lídry doplní favorizovaný Španěl Marc Márquez, jenž skončil třetí s odstupem devíti setin za Quartararem. Český jezdec Karel Abraham se nedostal do druhé části kvalifikace a byl klasifikován na 21. pozici.  

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Jerezu:

Moto3: 1. Dalla Porta (It./Honda) 1:46,011, 2. Suzuki (Jap./Honda) -0,004, 3. Vietti (It./KTM) -0,184, ...12. Kornfeil -0,895, 28. Salač (oba ČR/KTM) nepostoupil do druhé části kvalifikace.

MotoGP: 1. Quartararo (Fr./Yamaha) 1:36,880, 2. Morbidelli (It./Yamaha) -0,082, 3. M. Márquez (Šp./Honda) -0,090, ...21. Abraham (ČR/Ducati) nepostoupil do druhé části kvalifikace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články