Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Espargaró triumfoval v Motegi a zajistil si premiérový titul mistra světa v Moto2

Motegi (Japonsko) – Pol Espargaró slaví titul mistra v silniční kubatuře Moto2. Španělský jezdec triumfoval ve Velké ceně Japonska a zajistil si nedostižný náskok na čele bodování a premiérový mistrovský titul. Jeho nejbližší pronásledovatel Scott Redding z Británie v předposledním závodě sezony upadl a podruhé za sebou nebodoval. V elitní MotoGP se stejně jako ve slabší Moto3 rozhodne o titulu až za dva týdny ve Valencii. Jisté už ale je, že poprvé od roku 2010 ovládnou všechny tři kubatury Španělé. 

Novopečený mistr světa Pol Espargaró
zdroj: ČTK/AP

V Moto2 vše nahrálo do karet Espargarovi hned ve druhé zatáčce po startu. Při hromadné kolizi totiž skončil na zemi Redding, který přitom do závodu nastoupil až po dobrozdání lékařů se zlomenou vřetenní kostí na levé ruce po pádu v kvalifikaci na australskou GP. Mezi trojicí jezdců zapletených do nehody byl i třetí muž průběžného pořadí Esteve Rabat ze Španělska.

Závod byl poté zastaven a zkrácen, Espargaró pak od prvního kola po restartu mířil k vítězství i titulu. Dočkal se jej ve své osmé sezoně v MS a třetí v Moto2, vloni skončil druhý. Předtím ve stopětadvacítkách bylo jeho nejlepším konečným výsledkem třetí místo v sezoně 2010.

Lorenzo stahuje Márquezův náskok v MotoGP

Lídr královské třídy Marc Márquez nevyužil v Motegi ani druhý "mečbol" proti obhájci titulu Jorgemu Lorenzovi. Po diskvalifikaci v minulém závodě v Austrálii tentokrát sledoval další Lorenzův triumf z druhého místa a před finále sezony se jeho náskok snížil na třináct bodů. Aby se stal Márquez nejmladším mistrem světa MotoGP v historii, nesmí v případě Lorenzova vítězství skončit hůře než třetí. "Mistrovství skončí, až nebude zbývat žádný závod. Nejsem ve vedení, takže uvidíme, na jakou strategii ve Valencii vsadíme," řekl Lorenzo.

Na startu se nakonec objevil i Lukáš Pešek, třebaže v sobotu nesplnil kvalifikační kritéria, protože se výkonem nevešel do požadovaných 107 procent času vítěze. Ředitelství jej přesto do závodu pustilo, ale český jezdec neprojel ani cílem druhého kola.

Kornfeil se v Moto3 posunul do desítky 

V Moto3 vyšli po pádech naprázdno lídr MS Luis Salom i dosud druhý Álex Rins, které od sebe dělí jen pět bodů. Mezi ně se tak díky druhému místu vklínil jejich krajan Maverick Viňales. Mohl se dostat dokonce do čela pořadí, ale cílem projel o 27 tisícin za dalším Španělem Álexem Márquezem, jenž si připsal první triumf v kariéře. Viňales nyní zaostává za Salomem o pouhé dva body. Jakub Kornfeil skončil jedenáctý a po zisku pěti bodů se posunul na desáté místo celkové klasifikace se stejným součtem, jaký má jedenáctý Romano Fenati z Itálie.   

Kornfeil po startu ze 16. místa a strkanici v úvodu znovu musel dotahovat ztrátu, nakonec ale bojoval v čtyřčlenné skupince o desáté místo, které před ním vybojoval Jihoafričan Brad Binder. "Než jsem soupeře stáhl, stálo mě to dost sil a také pneumatik. Když už se sjela ta skupinka, bylo jasné, že o svou pozici budu bojovat tam," uvedl Kornfeil v tiskové zprávě.

"Ze zámoří nějaké body vezeme, celkově se vracíme opět desátí. V týmu jsou moc spokojení, já totéž necítím," pokračoval Kornfeil, který v posledních třech závodech bodoval na 13., 12. a 11. místě. Ve Valencii jej čeká velký boj o první desítku, za ním totiž následuje v rozmezí devíti bodů pět soupeřů. Od devátého místa dělí Kornfeila tři body. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články