Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Brno se připravuje na statisíce fanoušků. MotoGP začíná

Brno - V moravské metropoli dnes tréninkovými jízdami startuje Velká cena silničních motocyklů. Pořadatelé očekávají přes 200 tisíc návštěvníků. Na závod se připravuje celé město. Hotely jsou zarezervované, provozovatelé restaurací nasazují "západní" ceny. Obyvatelé přilehlých vesnic i centrálních částí Brna se připravují na nápory hlučných motocyklistů i přiopilých fanoušků. Podle pořadatelů se však není čeho bát. O pořádek se postará na tisíc policistů, město je na nápor fanoušků prý dobře připraveno.

Fanoušci v Brně
zdroj: ČT4 autor: David Soeldner

Vloni přijeli fanoušci sedmnácti tisíci aut a sedmi tisici motorkami. Ke krizovému scénáři však tentokrát prý nedojde. "Parkoviště jsou dostatečně dimenzována, mohou se rozšiřovat. Jedno je přímo u okruhu, druhé kousek dál v Žebětíně, ale se závodištěm propojené bezplatnou kyvadlovou dopravou," ubezpečil mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.

Závod dnes začíná volnými jízdami, zítra je na programu kvalifikace. V neděli ostrý start.

Přes vydatné přípravy pořadatelů však předchozí ročník poznamenaly logistické komplikace. "Nejkrizovější okamžik jsme zažili už loni. To byla rozkopaná silnice na Masarykův okruh. Letos je všechno v pořádku a vše by mělo být bez problémů," ujistil Smetana. Doporučil však fanouškům ponechat si na cestu časovou rezervu.

Na Moto GP ode dneška dohlédne tisícovka policistů. "Novinkou jsou cyklohlídky, které budou jezdit po lesních cestách a kontrolovat, jestli lidé neparkují, kde nemají. Parkoviště pod vysokým napětím bude pod dohledem kamerového systému, který nám pomůže vytipovat nestandardní chování a ihned zasáhnout," popsal brněnskému deníku náměstek ředitele krajské policie Miloslav Machát.

Velká cena Brna však kromě bezpečnostních opatření přinese i velkolepou atmosféru, které využijí i obchodníci. Ceny se v průběhu závodu nafouknou zhruba o čtvrtinu, brněnské hotely jsou obsazené dlouho dopředu. "Jako řada ostatních hotelů jsme zvýšili ceny ubytování v době konání velké ceny asi o čtvrtinu. Ale nabízíme jej formou balíčků, hosté mohou využít například bazénů a dalších služeb hotelu," řekl deníku ředitel hotelu Intercontinental Michal Řičánek.

Je nám líto, video expirovalo.
V Brně startuje MotoGP

Na "západní" ceny přepnou po dobu závodu i restaurace a bary v okolí závodního okruhu. Návštěvníci se tak mohou těšit na pivo za čtyřicet korun a o patnáct procent dražší jídlo. Solventních hostů však dle provozovatelů ubývá. "Všímáme si, že návštěvnost klesá, už to není taková invaze jako na začátku devadesátých let," řekl majitel restaurace v Ostrovačicích Rostislav Nedbálek. Někteří z návštěvníků si navíc vozí domácí grily a podnikům se tak vyhnou.

Někteří brněnští obyvatelé před závodem raději utíkají, a to nejen ze čtvrtí a vesnic sousedících s okruhem. Své domovy opouštějí i obyvatelé centrálních částí Brna. Vadí jim hlučné motocykly projíždějící nepovolenou rychlostí i v centrální části města a nával přiopilých fanoušků.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články