Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brno by v příštím roce opět mohlo hostit závody MS silničních motocyklů

Masarykův okruh by opět mohl pořádat závody mistrovství světa silničních motocyklů. Naposledy se v Brně konaly v roce 2020. Nyní však podle informací Radiožurnálu jednají o návratu s promotérskou společností Dorna zástupci majitele brněnského areálu, samospráv a Autoklubu České republiky.

MotoGP
zdroj: ČTK autor: Eric Gay

V Brně se motocyklová Grand Prix jela naposledy v roce 2020, poté z kalendáře šampionátu vypadla kvůli nedostatku financí na zaplacení takzvaného zalistovacího poplatku, který v posledním roce činil asi šest milionů eur (asi 162 milionů Kč). Promotérská společnost také požadovala opravu dráhy odhadem za 100 milionů korun.

"Po dohodě s ostatními účastníky mohu potvrdit, že určitá jednání probíhají. Autoklub se jich účastní. Jakmile bude nějaký konkrétní výsledek, tak to budeme komunikovat. Teď k tomu bohužel nemohu říct nic více," řekl prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

Společnost Automotodrom Brno, která Masarykův okruh provozuje, podle svého mluvčího Petra Boháče zastává názor, že MotoGP do Česka patří. 

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) by kraj obnovení závodů přivítal a byl by připraven přispět. Vše podle něj záleží na majiteli okruhu a Autoklubu.

"Podstatná jsou jejich jednání s Dornou a výše zalistovacího poplatku. Pokud se rozhodnou, že do obnovení MotoGP půjdou, jako kraj to vítáme a jsme připraveni přispět zhruba stejnou částkou, na které jsme končili před pandemií," řekl. V roce 2020 schválili jihomoravští zastupitelé podporu 30 milionů korun.

Jednání o návratu motocyklové GP do Česka mohou souviset i se změnou majitele okruhu, který loni v březnu koupil podnikatel Karel Hubáček prostřednictvím své společnosti Shakai. Předtím areál vlastnil Karel Abraham starší, jehož syn do roku 2019 závodil v MotoGP.

Zdroj
ČTK, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články