Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Abraham s Kornfeilem dojeli v Indianapolis osmí, nejlépe v sezoně

Indianapolis - Český motocyklista Jakub Kornfeil obsadil na Velké ceně Indianapolis v kubatuře Moto3 osmé místo a vyrovnal nejlepší výsledek v sezoně, který zajel v předchozím závodě v Itálii. Poprvé v kariéře vyhrál Španěl Luis Salom. V kubatuře MotoGP pak své osmé místo vyjel Karel Abraham, který tak dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně.

Jakub Kornfeil
zdroj: isifa/LN autor: Tomáš Hájek

Dvaadvacetiletý Abraham v nejprestižnější kategorii MotoGP navázal na desátou příčku z před dvou týdnů na jiném americkém okruhu Laguna Seca, což bylo jeho tehdejší sezonní maximum. Dnešní závod vyhrál Španěl Dani Pedrosa.

Abraham na ducati startoval ze 14. místa a i díky výpadkům některých soupeřů se posouval vpřed. Po předjetí Toniho Elíase se dostal na desáté místo a dotáhl se na dvojici Yonny Hernandez, Aleix Espargaró. Brzy předstihl také je a usadil se na osmé pozici, kterou bez větších problémů uhájil.

"Výsledek je určitě skvělý, na druhou stranu musím přiznat, že mohl být ještě lepší. Moc se mi nepovedl start, dokonce jsme se tam s někým požduchali," uvedl Abraham, jenž v polovině závodu začal dotahovat i sedmého Valentina Rossiho. "V druhé půlce jsme ale jezdili v podstatě stejné časy, trochu mi začal klouzat předek a nechtěl jsem riskovat za každou cenu," dodal.

Pedrosa na hondě vyhrál suverénně o téměř 11 sekund před krajanem a lídrem šampionátu Jorgem Lorenzem s yamahou. Třetí byl Ital Andrea Dovizioso, který několik kol před koncem předjel Caseyho Stonera. Australský mistr světa absolvoval závod navzdory natrženému vazu a zlomeným kůstkám v kotníku po pádu ze sobotní kvalifikace.

Devatenáctiletý Kornfeil dojel do cíle se ztrátou více než 11 vteřin na Saloma a v konečném pořadí závodu si oproti pozici na startu polepšil o dvě příčky. Jeho dosavadním maximem je dva roky staré páté místo z Brna, kde se pojede za týden.

"V úvodních kolech jsem se necítil moc dobře, a proto jsem nechtěl nijak bláznit. Během závodu jsem se usadil ve tříčlenné skupince s Moncayem a Masbouem. Byl to dobrý souboj plný předjížděcích manévrů, takže jsem si docela dobře zazávodil. Neustálé útoky ze strany Moncaya se mi podařilo ustát a nakonec jsem si dojel pro to osmé místo, se kterým dneska můžu být spokojený," uvedl Kornfeil.

Zisk osmi bodů mu pomohl stáhnout ztrátu na první patnáctku průběžného pořadí. "Největší radost mám pak ze ztráty, o kterou jsem zaostal, protože dnešních jedenáct vteřin za vítězem opět posunulo mé osobní maximum. Na závod v Brně se už teď velmi těším," doplnil český jezdec.

Salom se premiérového vítězství dočkal po čtyřech druhých místech. Za ním skončil Němec Sandro Cortese a upevnil si tak pozici v čele průběžného pořadí před Španělem Maverickem Viňalesem, který závod nedokončil. Španělský jezdec přitom dlouho vedl, ale v poslední zatáčce spadl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články