Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Abraham minulé nezdary neřeší, trápí ho jen nedostatek spánku

Brno - Před pokračováním mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně se jezdci musejí vyrovnat s aklimatizačními potížemi. O uplynulém víkendu světová elita startovala v americkém Indianapolisu a po závodě na opačném konci zeměkoule bojují piloti před českou Grand Prix s pocity únavy a nevyspání.

Karel Abraham, Miroslav Popov, Karel Hanika a Jakub Kornfeil před Velkou cenou v Brně
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Zatím jsem Ameriku nedospal. Velké problémy jsem měl po příjezdu. Spal jsem pouze tři hodiny, dnes už o něco lépe. Bude to problém, který asi bude trápit všechny jezdce, ale nečekám, že by někdo v průběhu závodu usnul," uvedl s nadsázkou Karel Abraham, čtrnáctý muž klasifikace královské třídy MotoGP.

V minulém závodě vybojoval Abraham svoje letos nejlepší umístění, dojel osmý. Ukázal tak, že po čtyřech vynechaných závodech, kvůli zranění, je na domácí trať fyzicky připraven na sto procent. "Spíš je to ještě o psychice. Motorka mi udělala věci, který jsem nečekal a kvůli kterým jsem spadl a zlomil si ruku. Důvěra je složitá, ale už se do toho dostávám," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi před brněnskou Velkou cenou

Na domácí trati se Abrahamovi nedaří. Bude se snažit myslet na to, že ho čeká závod jako kterýkoli jiný. "V Brně se mi nedaří dlouhodobě. Nechci to však nijak řešit. Prostě to tak je," uvedl dnes Abraham. Ze sedmi startů v mistrovství světa v Brně dojel do cíle pouze jednou, před pěti lety skončil na 14. místě ve třídě do 250 ccm. Jinak vypadala jeho brněnská vystoupení hodně podobně: pád a konec nadějí.

Doufá, že v Brně na zlepšení z Indianapolisu naváže. "Třetinu závodů jsem musel z různých důvodů vynechat. Nyní už se nedívám na zbytek sezony jako na celek, ale na jednotlivé závody a dílčí cíle. Jako celek už nemohu dobře zajet v žádném případě," dodal Abraham.

Kornfeil doufá v nejlepší letošní výsledek

Problémy s aklimatizací pociťuje i další stálý český jezdec v mistrovství světa Jakub Kornfeil. Navzdory tomu věří v Brně ve své nejlepší umístění v Moto3. Právě v Brně v roce 2010 vybojoval ještě ve stopětadvacítkách životní páté místo, vloni tam byl sedmý. "Doufám, že skončím lépe než loni. Máme docela dobře rozehranou sezonu. Daří se mně i týmu. Zasloužili bychom si proto už nějaké lepší umístění," poznamenal Kornfeil, jehož letošním maximem jsou dvě osmá místa. Celkově se drží na 16. pozici.

Jakub Kornfeil:

"Stále se motáme ve výsledcích okolo desítky. Pokud nebude pršet a bude podle předpovědi svítit sluníčko, tak můžeme dosáhnout na nejlepší letošní umístění."

V Moto3 se představí také jeho krajan Miroslav Popov jako náhradník za zraněného Brita Dannyho Webba.

Do seriálu nováčků Red Bull MotoGP Rookies Cup zasáhne další český jezdec, šestnáctiletý Karel Hanika. Letos už čtyřikrát skončil na třetím místě a právě k domácí trati upírá svou největší pozornost. "Budu mít oproti soupeřům výhodu - znalostí trati i fanouškovským zázemím," řekl Hanika.

Okruh letos peníze netrápí

Na rozdíl od loňského roku netrápí vedení Automotodromu finanční problémy se zajištěním zalistovacího poplatku. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy letos přispělo na MS v motocyklových sportech částkou desetkrát vyšší než před rokem. Loni Autoklub ČR čerpal jen 3,5 milionu korun pro světový šampionát na ploché dráze v Praze. "Letos Grand Prix na ploché dráze v Praze obdržela opět 3,5 milionu, zbývajících 31,5 milionu korun získal Automotodrom Brno na pokrytí poplatků na mistrovství světa superbiků a Grand Prix silničních motocyklů," uvedl prezident Českého svazu motocyklového sportu Karel Abraham senior.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články