Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Startuje Rallye Český Krumlov, do pořadí chce promluvit i Kopecký

V jižních Čechách startuje už 46. ročník Rallye Český Krumlov. Do oblíbeného podniku konaného se přihlásilo 137 posádek. Na start závodu se postaví jako hlavní favorité český zástupce Jan Kopecký nebo Rus Alexej Lukjaňuk. Z českých jezdců se dále představí například Václav Pech či Jan Černý. Přímý přenos z Rallye Český Krumlov nabídne od 15:30 a poté od 20:00 ČT sport a web ctsport.cz.

Jan Kopecký na Rallye Český Krumlov
zdroj: Pavel Kacerovský

Koncepce českokrumlovské rallye, která je od roku 2009 součástí mezinárodního seriálu FIA European Rally Trophy, prošla oproti minulým ročníkům několika změnami. Pokládka nového asfaltového povrchu na silnicích třetích tříd se v průběhu loňského léta dotkla dvou známých rychlostních zkoušek.

Zatímco legendární Malonty mají díky hladkému asfaltu úplně novou tvář, přesto stále nechybí zajímavé technické úseky, zbrusu nový "koberec" na rychlém lesním úseku se spoustou horizontů na lipenské erzetě tento populární test z itineráře dočasně vyřadil.

"My se každý rok naší soutěže snažíme trať alespoň částečně modifikovat, upravit a nabídnout nová divácká místa. V letošním roce se nám to opět podařilo. Do páteční etapy jsme zařadili úplně novou rychlostní zkoušku," vysvětlil hlavní pořadatel Pavel Kacerovský důvody obměn.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje 46. ročník Rallye Český Krumlov, dorazila řada favoritů

Soutěž odstartuje, jak už se stalo zvykem, na českobudějovickém výstavišti, odkud posádky zamíří přes startovní rampu v Českém Krumlově na trojici měřených úseků. Ján se pojede stejně jako vloni v protisměru své obvyklé podoby, následovat bude úplně nová rychlostní zkouška Citajl, využívající malou část malontského testu.

Náročnou sekci uzavře prodloužená varianta Kohoutu s atraktivním průjezdem Soběnova a stopkou na návsi přímo v diváckém místě před zraky fanoušků. Před příjezdem do servisu absolvují posádky ještě jeden měřený úsek. Po přeskupení v Kaplici se bude historicky poprvé závodit v jihočeském krajském městě za stmívání a následně i pod rouškou tmy.

"Každoročně se ozývají hlasy diváků, že se v pátek odpoledne startuje na výstavišti příliš brzy, a proto tam nestíhají po práci přijet. Hlavně z toho důvodu jsme se rozhodli zařadit superspeciálku do harmonogramu ještě jednou," vysvětlil ředitel 46. Rallye Český Krumlov 2018 Luboš Šalát.

Sport
zdroj: ČT4

"Oba páteční průjezdy Birell Rallye Arény navíc bude přenášet živě Česká televize na svém kanálu ČT Sport, a tak si na své přijdou i fanoušci u obrazovek. Prvních deset posádek navíc pojede v opačném pořadí, aby přenos mohl s nižšími startovními čísly gradovat."

Mezi přihlášenými posádkami nechybí žádný z favoritů. Kromě vítěze předchozích třech ročníků Rallye Český Krumlov Jana Kopeckého přijede ruský rychlík Alexej Lukjaňuk či další stálice tuzemského mistrovství. Jmenujme například Václava Pecha, Jana Černého, Jana Dohnala, Martina Vlčka nebo Jaroslawa Szeju.

Pořadatelé z ÚAMK Automotoklubu Rallye Český Krumlov a ČK motorsportu můžou litovat snad jen termínové kolize s Portugalskou rallye, která má za následek absenci druhého jezdce továrního týmu ŠKODA Motorsport. Srovnatelnou náhradou pro fanoušky tak jistě bude početná skupina účastníků republikového šampionátu historiků, v čele s favorizovaným Vlastimilem Neumannem nebo smečkou rychlých pilotů za volanty vozů Škoda 130 LR.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články