Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Startuje Rallye Bohemia. Kopecký zkusí Pechovi vrátit porážku a upevnit si vedení

Napínavý souboj mezi jezdcem Janem Kopeckým a úřadujícím mistrem republiky Václavem Pechem nabízí 48. ročník Rallye Bohemia. Tovární jezdec Škody Kopecký bude chtít v domácím prostředí svého týmu v okolí Mladé Boleslavi vrátit dlouholetému rivalovi loňskou porážku a navýšit vedení v čele šampionátu. Nyní vede o 24 bodů před Filipem Marešem a útočí na osmý titul, kterým by v historickém žebříčku vyrovnal právě Pecha. Vstupy z Rallye Bohemia odvysílá o víkendu ČT sport.

Jan Kopecký na startu Rallye Bohemia
zdroj: ČTK autor: Vít Černý

"V rámci 120. výročí továrního týmu Škoda motorsport pojedeme po delší době v zelených barvách. Čeká nás určitě náročný závod, moc se těšíme na nové tratě," uvedl v tiskové zprávě Kopecký.

Ten uspěl v rámci kategorie MČR v úvodních závodech sezony Valašské rallye a Rallye Šumava. Naposledy se však musel v Hustopečích sklonit o 6,1 vteřiny právě před Pechem, který obhajuje vedle domácího šampionátu i prvenství na Bohemia Rallye.

Vloni jej dosáhl podruhé v kariéře, zatímco Kopecký zaútočí na místních tratích již na devátý triumf. Naposledy zde ale uspěl před třemi lety. "Uvidíme, jak zamíchá průběhem soutěže počasí. To může být klíčový faktor, jak už nám Bohemka v minulosti mnohokrát ukázala," doplnil Kopecký.

Pechovi patří přes vítězství v Hustopečích v MČR až páté místo s mankem 80 bodů na čelo. Výraznou ztrátu nabral hned v úvodní Valašské rallye, kterou nedokončil. S Fordem Focus WRC však zdaleka neskládá zbraně.

"Na Bohemku se těšíme a máme ji rádi, i když si tam připadáme tak trochu jako na nepřátelské půdě. Loňské vítězství na Bohemce řadíme mezi ty nejtěžší a zároveň nejkrásnější. Odjet celý závod proti Honzovi naprosto vyrovnaně, s minimálními rozdíly v časech, neudělat žádnou sebemenší chybičku a vyhrát o pár sekund se jen tak nepovede. O to větší je naše motivace," uvedl Pech.

Využít jakoukoli příležitost bude chtít i nejbližší pronásledovatel Kopeckého v pořadí MČR Mareš. Ten byl pokaždé v této sezoně na stupních vítězů a ztrácí na Kopeckého 24 bodů.

"Pro mě je Rallye Bohemia jedním z vrcholů sezony. Domácí soutěž, kde za námi přijde spousta kamarádů a fanoušků. A jsem moc rád, že tentokrát přijít mohou. Budeme se snažit v konkurenci tří továrních posádek prosadit a na domácím podniku obsadit bednu, což se nám ještě nikdy nepodařilo," řekl Mareš.

Vedle tria Kopecký, Pech, Mareš se pozornost bude upírat i na Jana Černého, Dominika Stříteského nebo Miroslava Jakeše. S cílem skončit v nejlepší pětici vyrazí i talentovaný Petr Semerád, jenž pojede s novým spolujezdcem Dannym Perseinem.

"Přestože letos se snažím soustředit hlavně na sprinty, tak při pohledu na seznam přihlášených jezdců na Rally Bohemia jsem si řekl, že by byla velká škoda se letos alespoň jednou nepodívat do velkého mistrovství a poměřit se nejenom s českou špičkou, ale mimořádně i s jezdci startujícími s továrními speciály Škoda," řekl Semerád.

Čtvrtý díl českého šampionátu dnes začne shakedownem a následnou show v podobě paralelního závodu dvojic v Sosnové. O vítězi 48. ročníku soutěže rozhodne víkendových 15 rychlostních zkoušek, devět v sobotu a šest v neděli. Závodníci absolvují 159 měřených kilometrů. Vyhlášení vítězů bude v neděli na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi od 16:00.

Průběžné pořadí Sonax MČR v rallye:

1. Kopecký 158 bodů, 2. Mareš 134, 3. Černý (všichni Škoda Fabia Rally2 Evo) 102, 4. Stříteský (Škoda Fabia R5) 86, 5. Pech (Ford Focus WRC) 78, 6. Jakeš (Škoda Fabia R5) 64.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články