Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rallye Šumava pojede i Rus Lukjaňuk. Bude to štika v rybníce, říká ředitel akce Valenta

Od pátku do neděle se po silnicích v podhůří Šumavy bude prohánět ve třech soutěžích až 183 posádek. Vedle 53. ročníku Rallye Šumava Klatovy se zde uskuteční i 27. ročník Historic Vltava rallye a 4. ročník exhibiční Rallye Šumava Legend. A v hlavním závodě se bude na co dívat. Představí se kompletní domácí špička v čele s úřadujícím šampionem a továrním jezdcem Škody Janem Kopeckým. Jeho velkým sokem by měl být Rus Alexej Lukjaňuk.

Jan Kopecký
zdroj: ČTK autor: Skřivánek Petr

"Čeká nás již 53. ročník Šumavy, což nás zavazuje k tomu, abychom ji posouvali dále a udrželi se na špici. I já jsem rád, že po letech, kdy jsme jednou měli přihlášeno 39 posádek, jich je teď téměř 90. Ukazuje to, že jdeme dobrou cestou," řekl ředitel soutěží Jiří Valenta.

"Máme radost z celé špičky, hlavně z té české. A samozřejmě nás velice potěšila účast evropského šampiona Lukjaňuka. Bereme to jako čest, že poprvé startuje u nás," prohlásil Valenta v pořadu Svět motorů speciál. "Je to motivace i oživení. Bude to štika v rybníce," dodal.

Oživení je to bezesporu velké také pro jeho konkurenty. "Jsem rád, že jede se stejným vozem jako já. Že můžu vidět, jak se s autem dá jet a jak daleko nebo blízko budu od něj ve výsledkové listině," řekl třetí muž loňského českého šampionátu Jan Černý, který letos nově startuje stejně jako ruský pilot s vozem Ford Fiesta R5. "Závodit s ním ale bude hodně těžké, je opravdu rychlý," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Speciál

I přes účast zahraniční hvězdy je podle Černého favoritem Kopecký, který vyhrál 18 domácích závodů v řadě. "Podnik zná daleko víc než Alexej, který tady nikdy nestartoval. V dnešní době sice už bude mít trať načtenou z domova, ale příprava nemůže být tak dobrá," podotkl.

Sám si v Rallye Šumava Klatovy věří. S novým vozem už se pomalu sžil. "Věděl jsem, že to bude složité přesednout z Fabie do Fiesty. Ale že to bude takhle těžké, to jsem nečekal. Auto je daleko měkčí, víc se naklání a v rychlých pasážích je daleko těžší odhadovat nájezdovou rychlost," přiblížil Černý.

Pořadatelé pro jezdce připravili již tradiční tratě

Jako pokaždé se musí závodníci vyhnout Chráněné krajinné oblasti Šumava, v programu však nechybí oblíbený klatovský okruh, jenž se však tentokrát pojede dvakrát a nově bude erzeta vedena jako polookruhová.

"Je to jedno z nejatraktivnějších míst rallye, proto jsme se rozhodli, že zde pojedeme i večer v nočních hodinách a za tmy," uvedl Valenta. Pevný start a cíl se pořadatelé rozhodli stanovit právě s ohledem na to, že se bude jezdit i v noci. "Za tmy by se totiž těžko hlídaly počty kol i měření časů by bylo složitější," vysvětlil ředitel soutěže.

První závod domácí sezony, Valašská rallye, byl ve znamení velké zimy. Lepší podmínky vyhlížejí organizátoři také v Čechách. "Doufejme, že nezačne sněžit. Polovina úspěchu soutěže je počasí," zdůraznil Valenta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články