Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ogier překonal Loebův rekord a podeváté vyhrál Rallye Monte Carlo

Sébastien Ogier si v Monte Carlu připsal rekordní deváté vítězství. Na druhém místě v úvodní soutěži světového šampionátu v rallye dojel s další toyotou úřadující mistr světa Kalle Rovanperä z Finska, který byl pomalejší o 19 sekund. Erik Cais skončil se Škodou Fabia dvanáctý, ve třídě WRC2 byl čtvrtý.

Je nám líto, video expirovalo.
Ogier vyhrál podeváté Rallye Monte Carlo

Devátým triumfem v Monte Carlu překonal devětatřicetiletý Ogier krajana Sébastiena Loeba. Devítinásobný mistr světa Loeb letos v Monte Carlu chyběl a neobhajoval loňské prvenství, protože po startu na nedávné Rallye Dakar měl málo času na přípravu.

Osminásobný šampion Ogier, jenž jezdí v seriálu MS s Toyotou pouze vybrané rallye, vstoupil do poslední etapy s náskokem 16 sekund.

Dvě rychlostní zkoušky vyhrál, v dalších dvou včetně závěrečné power stage byl rychlejší jeho týmový kolega Rovanperä. Třetí místo obsadil Belgičan Thierry Neuville z týmu Hyundai, který na vítěze ztratil tři čtvrtě minuty.

Poprvé s Ogierem zvítězil navigátor Vincent Landais. "Miluju tuhle rallye, pořád si to užívám a kvůli takovýmhle okamžikům dál v šampionátu jezdím. A jsem šťastný i za Vincenta, kterému se splnil sen," uvedl Ogier na webu wrc.com.

Cais dojel při premiéře s vozem Škoda Fabia RS Rally2 dvanáctý s odstupem více než 11,5 minuty za Ogierem. Loni si v Monte Carlu dojel pro životní deváté místo. "Důležitý cíl byl, abych se hlavně sžil s autem, a myslím, že to šlo dobře," řekl jezdec týmu Orsák Rallysport.

Šéf týmu Jaroslav Orsák třiadvacetiletého Caise po premiéře s novým závodním vozem pochválil. "Erik zajel i některé časy, kterými porazil jezdce WRC a ukázal světovou extratřídu. Na druhou stranu ukázal i nějaké chybičky, ale to je pochopitelné vzhledem k tomu, že jel s autem první závod," uvedl Orsák.

Cais si liboval, jak rallye dopadla. "Dával jsem si cíl, abychom skončili mezi nejlepšími pěti ve WRC2, a bereme čtvrté místo a třetí v rámci kategorie WRC Challenger, takže mám z výsledku velkou radost," prohlásil.

"Poslední den byl hodně o tom, abych dojel, protože rychlostní zkoušky nebyly vůbec jednoduché. Tam, kde jsem si byl úplně jistý a věřil jsem si, byly časy dokonalé," dodal Cais.

Další rallye se pojede v únoru ve Švédsku, šampionát pak bude mít na programu ještě 11 soutěží. V říjnové Středoevropské rallye zavítá i na české území.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články