Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kopecký se stal poosmé králem Barum rallye a je českým mistrem

Králem Barum Czech rallye se stal Jan Kopecký. Tovární jezdec Škody vyhrál slavný závod už poosmé v kariéře a získal sedmý titul mistra České republiky v automobilových soutěžích. Za nejlepším domácím závodníkem posledních let skončil Filip Mareš, jenž dokázal porazit třetího Brita Chrise Ingrama o tři desetiny sekundy.

Jan Kopecký na Barum rallye
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Sedmatřicetiletý Kopecký byl na jihovýchodní Moravě nejrychlejší popáté v řadě a stejnou dobu kraluje bez přerušení i českému šampionátu. "Je fajn, že jsme zde opět vyhráli. Není to má domácí soutěž, ale je příjemné vidět fanoušky, kteří nás tady podporují," řekl Kopecký.

O triumfu Kopeckého, jenž bude již příští týden startoval na Německé rallye, nebylo pochyb již po sobotní etapě, po které měl téměř minutový náskok. Jeho největší soupeři Alexej Lukjaňuk a Nikolaj Grjazyn z Ruska totiž chybovali a ztratili.

"V sobotu byla rallye hodně náročná, protože v pátek zde pršelo a docela to klouzalo. A především oba Rusové nastolili hodně solidní tempo, místy až za hranou, takže jsme se přetahovali o první místo. Pak ale udělali oba chybu a rázem jsme měli v čele náskok," uvedl Kopecký.

Za Kopeckým se ale odehrál velký boj o druhé místo a zároveň o titul mistra Evropy v kategorii ERC1 Junior mezi Marešem a Ingramem, kteří si několikrát prohodili pozice. V poslední erzetě se ale na stříbrnou pozici posunul Mareš.

"Dal jsem do toho všechno a jsem rád, že jsme v cíli, což je nejdůležitější," řekl Mareš, jenž musel následně několik desítek sekund čekat, až měřený úsek absolvuje i jeho britský sok. Následně mohl začít slavit. "Je to největší den v mé kariéře a nejlepší závod v životě," radoval se Mareš, jenž zároveň získal od promotéra prémii ve výši 100 000 eur. "Museli jsme do toho šlápnout a za daných okolností jsme jeli naše maximum. A naštěstí to stačilo," doplnil druhý muž konečného pořadí MČR.

I letos se potvrdilo, že "Barumka" je nejnáročnější českou soutěží. Z elitní desítky po první etapě nakonec do cíle nedojeli Václav Pech, Grjazyn a Lukasz Habaj z Polska. Havárie v poslední erzetě připravila o dobrý výsledek i Vojtěcha Štajfa a Martina Vlčka.

"Doufejme, že budou kluci v pořádku, to je důležitější než naše výhra," řekl Kopecký hlavně na Vlčkovu adresu, jenž ve vysoké rychlosti narazil do stromu a následně na místě zasahovali záchranáři. Podle dostupných informací by však posádka měla být mimo ohrožení života.

Barum rallye netradičně již o prázdninách ukončila český šampionát, neboť plánovaná říjnová Rallye Příbram byla už v květnu z ekonomických důvodů zrušena.

Barum Czech rallye Zlín, závod seriálu mistrovství Evropy a mistrovství ČR v automobilových soutěžích:

1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5 Evo) 2:05:17,4, 2. Mareš, Hloušek (Škoda Fabia R5) -1:31,5, 3. Ingram, Whittock (Brit./Škoda Fabia R5) -1:31,8, 4. Kostka, Kučera (Škoda Fabia R5 Evo) -1:51,1, 5. Griebel, Winklhofer (Něm./Škoda Fabia R5) -2:49,7, 6. Wagner, Winter (Rak./Škoda Fabia R5 Evo) -3:07,9.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články