Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jsem šťastný, že můžu řídit a být na rallye, říká po zdravotních peripetiích Pech

Automobilový jezdec Václav Pech by se v letošní sezoně rád v rallyeovém mistrovství České republiky přiblížil suverénnímu Janu Kopeckému, který se v uplynulých třech letech stal domácím šampionem. V zimě však místo kvalitní přípravy řešil zdravotní problémy. Operaci krční páteře se sice vyhnul, ale na trénink moc myšlenek neměl.

Václav Pech (vpravo) a Petr Uhel
zdroj: ČT4

"Přes zimu jsem se sebou snad poprvé za dvacet let nic nedělal," řekl Pech v průběhu víkendové Valašské rallye. Byl rád, že se na start prvního podniku domácího mistrovství vůbec postavil. Loni totiž ztratil hybnost levé ruky a hrozila mu operace, jež by znamenala konec závodní kariéry.

"Když vše začalo, tak mi lékaři sdělili, že když se mi do 14 dnů nevrátí reflexe do levé ruky, která vůbec nefungovala, tak bude operace nutná. Aby ruka neochrnula na věky. Poté, co jsem s ní začal pomalu hýbat, tak mi operaci nabídli s tím, že se mi okamžitě uleví, ale už nebudu nikdy závodit. Bojoval jsem tak o to, abych na operaci nemusel," pokračoval Pech.

Jedenačtyřicetiletý jezdec nemá stále vyhráno, problémy se mu můžou vrátit. "Pořád to trošku pobolívá a cítím nějaký nerv, který mě upozorňuje, že se něco stalo. Vím, že se něco dělo a děje. Naštěstí to není ale zablokované a neomezilo mi to hybnost," líčil Pech.

Musí se teď ovšem více starat o sebe. "Vždy jsem na fyzioterapie kašlal a myslel si, že masáže jsou pro, v uvozovkách, fiflenky. Dokud mi něco opravdu nebylo, tak jsem nic neřešil," přiznal. Nyní ale poctivě cvičí. "Cvičím se svým tělem, bez činek nebo zátěže. Něco jako jógu a musím říct, že to není sranda. Nebaví mě to, ale co se dá dělat," usmál se Pech.

Svůj zdravotní stav konzultoval i s vyhlášeným docentem Pavlem Kolářem. "Říkal, že to mám vyhřezlé dlouhodobě. Že se můžeme bavit o 10 až 15 letech," uvedl. Prapříčinu problémů proto nyní už nelze zjistit. "Možná jsem tehdy škrtl nějaké auto. Nebo to je z toho, že skáču z korby náklaďáku, což by se taky nemělo. Teď jsem se dozvěděl tolik věcí, které jsem neměl do čtyřicítky dělat," konstatoval Pech, jenž pracuje v rodinné firmě.

I s ohledem na zdravotní problémy byl s druhým místem na Valašské rallye maximálně spokojený. "Byl jsem trošku zadýchanější a na konci už jsem chybějící fyzičku cítil. Jsem ale šťastný, že můžu řídit a být na rallye," zakončil Pech, který má ve sbírce sedm domácích titulů. V posledních třech letech byl však celkově dvakrát druhý za Kopeckým.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články