Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Český Krumlov opět ožívá rallye. Už po pětačtyřicáté

Český Krumlov – Už v pátek startuje 45. ročník Rallye Český Krumlov, na níž bude jezdec Škody Jan Kopecký útočit na další hattrick v kariéře. Pilot Fabie R5 chce ovládnout jihočeskou soutěž potřetí za sebou a počtvrté v kariéře, čímž by se přiblížil třetímu domácímu titulu v řadě. Pořadatelé připravili trať s 16 rychlostními zkouškami o celkové délce 171 km. V Českém Krumlově budou závodit i elektromobily.

"Příprava je náročná každý rok, letos ještě o něco navíc. Trať je trochu změněná, tím to bylo na organizaci náročnější," uvedl ředitel závodu Luboš Šalát. "Máme klasické rychlostní zkoušky a na nich jezdíme třicet let. Automobily mají lepší podvozky, pneumatiky, brzdy, takže jsou u nich extrémní průjezdy," řekl Šalát.

Na rallye se tak mění zejména tratě v tom, jak se asfaltují a narovnávají. "Není tam povrch jako v minulosti, když to bylo více soutěžní. Je to spíše o tom, že tratě mají lepší povrch a jezdci si zvykli. Občas musíme použít nějaký retardér na nějakém nebezpečném místě," dodal Šalát.

Podle něj se léty prokázalo, že v Českém Krumlově se jede kvalitní soutěž. "A to přitáhne i kvalitní startovní pole," řekl Šalát. Chybět tak nebude právě třeba Kopecký. "Máme ale před sebou stále ještě dlouhou cestu k vítězství v šampionátu," uvědomuje si závodník, který proměnil v triumf posledních třináct startů na českých tratích.

"Zaměřujeme se na to, abychom nedělali žádné chyby. Soupeři se stále zlepšují a již na Šumavě se jim podařilo zajet několik nejlepších časů. Venca Pech a Honza Černý jsou připraveni bojovat o vítězství," uvedl Kopecký, který českokrumlovskou rallye vyhrál vedle minulých dvou ročníků také v roce 2012.

Pech v letošním roce usedl nově do vozu Ford Fiesta R5 a postupně zrychluje a je stále konkurenceschopnější. Zkušený jezdec aktuálně ztrácí na Kopeckého v průběžném pořadí MČR 28 bodů a na jihu Čech si věří. Vyhrál zde již čtyřikrát. O víkendu by měl mít jeho ford lehce vylepšený motor.

"Uvidíme až při závodě, kolik takové doladění pomůže a jestli se díky tomu zrychlíme. Na Krumlově však více než jinde hraje roli ideální fungování podvozku. Rychlostky zde hodně mění rytmus a z rychlého asfaltu se jedním odbočením stává úzká rozbitá cestička prorostlá mechem a zase naopak," řekl Pech.

Velké komplikace předcházely startu třetího muže MČR Jana Černého, který před dvěma týdny při havárii na Kanárských ostrovech v soutěži mistrovství Evropy značně poničil svoji fabii.

Ve startovní listině nebude chybět ani Jindřich Štolfa, legendární automobilový závodník, který pojede se Škodou 130L. "S tímhle autem jsem kdysi začínal, vracím se na těžší tratě. Český Krumlov jako takový mi přirostl k srdci, když jsem tam před třiceti lety přijel poprvé. Náročnost je stále vysoká, vstřícný pořadatelský tým, takže mám jen slova chvály a vždy se těším," prohlásil.

Vedle Rallye Český Krumlov se dnes hvězdicovou jízdou rozjel šestý ročník New Energies Rallye. Podnik určený pro vozidla s alternativním pohonem, do kterého se přihlásilo 34 soutěžních dvojic, je podruhé zařazen do šampionátu mistrovství světa FIA Electric and New Energy Championship.

"Oba podniky jsou tak náročné časově skloubit, že si musíme říct, kde chceme jet, jaké úseky budeme využívat a zejména v jakou dobu. New Energie Rallye není klasická soutěž na rychlost, je to rallye pravidelnosti," přiblížil šéf soutěže Pavel Kacerovský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články