Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Blíží se Rallye Český Krumlov, Pech se chce pokusit o vítězství

O víkendu startuje Rallye Český Krumlov, třetí podnik mistrovství ČR, a v závodním poli nebude chybět ani Václav Pech, žijící legenda českého motorsportu. Pech ovládl poslední díl šampionátu Rallye Šumava, a stal se tak prvním závodníkem od roku 2014, který dokázal na domácí půdě porazit Jana Kopeckého, jenž nebude chybět ani v Krumlově.

Václav Pech, Petr Uhel s vozem Ford Fiesta R5
zdroj: ČTK autor: Ján Honza

Pech by v Krumlově rád navázal na triumf z posledního závodu, uvědomuje si však, že to bude složité. "Náš největší konkurent je Jan Kopecký z továrního týmu škodovky, kteří mají náskok jak jezdecky, tak materiálově. Je to přece jen tovární tým a jen proto, že se nám podařilo vyhrát Rallye Šumava, se teď z toho nezjančíme a nebudeme chtít za každou cenu vyhrát Krumlov, když víme, jak to všechno je," uvědomuje si český jezdec.

"Prvně bychom si přáli soutěž dokončit, nejlépe někde v popředí. Rádi bychom se pokusili o vítězství, ale důležité je soutěž dokončit," zůstává nohama na zemi Pech.

Rallye Český Krumlov je mezi domácími jezdci sice oblíbená, ale skýtá mnohé nástrahy. "Jak to dopadne, si netroufnu odhadovat. Krumlov je jedna z nejnáročnějších soutěží. Asi se většina jezdců shodne, že ta soutěž je nejhezčí, máme ji nejradši, ale zároveň k ní máme největší respekt. Ať už k trati, nebo k počasí, které tam panuje," přiznává Pech a dodává:

Je nám líto, video expirovalo.
Speciál

"Já si moc dobře vzpomínám na loňský rok, kdy jsem si myslel, že se počasí zbláznilo. Těsně před startem druhé rychlostní zkoušky začala neuvěřitelná průtrž mračen. Takovou jsme zažili za život asi třikrát a to závodíme asi 23 let. A pokaždé jsme ji zažili v Krumlově," směje se.

"To neberou stěrače, auto na silnici plave. Nejste schopný se s tím v šedesáti udržet na rovné cestě. Trvá to vždycky jen pár minut a také myslím, že tu rychlostní zkoušku vyhrála poprvé v historii nějaká slabší dvoukolka a my s těma čtyřkolkama jsme byli rádi, že jsme nějak propluli," vzpomíná Pech.

Rozhodujícím momentem však nemusí být jen počasí, v Krumlově tradičně hrozí i množství defektů. "Může rozhodnout defekt, počasí, jezdecká chyba, příprava… Defektů bude určitě zase hodně, protože Krumlov je známý tím, že je to taková první zelená rallye. Na jednu stranu máme tu přírodu rádi, ale na druhou stranu v té narostlé trávě se skrývají pařezy a kameny, které se snažíme v tréninku zjistit a eliminovat, ale i tak je tam každý rok spousta defektů," zakončuje Pech.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články