Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Barumka je v České republice nejvíc, hlásí Kopecký před útokem na titul

Na blížící se Barum rallye ve Zlíně bude Jan Kopecký oficiálně útočit na desáté vítězství v nejpopulárnější české automobilové soutěži. Kromě toho si při sedmnáctém startu na jihu Moravy může s předstihem zajistit už devátý český titul.

"Barumka je v České republice nejvíc. I když i ostatní soutěže jsou nádherné a třeba Krumlov má krásnější tratě. Barumka je pojem. Už jen atmosférou, kterou fanoušci vytváří od prvního dne, kdy do Zlína přijedeme. Můžete si plánovat cokoli, třeba že stačí dojet třetí k jistotě titulu, ale jak si sedneme do auta, tak u mě zatím vždy vyhrálo závodnické srdce," řekl Kopecký.

Čtyřicetiletý pilot vyhrál Barum rallye oficiálně devětkrát, nejrychlejší byl ale desetkrát. V roce 2004 závodil s vozem kategorie WRC, které pořadatelé nezařadili do oficiálních výsledků. "Tenkrát nás to hodně mrzelo, ale už to přešlo," vrátil se téměř o dvacet let zpět.

Počty vítězství však pro Kopeckého nejsou nejdůležitější. "Není důležité, zda jsme Barumku vyhráli devětkrát, nebo desetkrát. Tohle moc neřeším. Samozřejmě jsem ale rád, že se mi to povedlo, protože zvučných jmen, která před námi zkoušela vybojovat putovní pohár, bylo spousta a nikomu se to nepovedlo," podotkl.

Kopecký získal pohár do svého držení po pátém triumfu v roce 2016. "Má pro mě velkou cenu, mám ho každý den za sebou v kanceláři," uvedl Kopecký, jenž si již tradičně může ve Zlíně zajistit s předstihem mistrovský titul.

Na druhého Filipa Mareše má náskok 87 bodů, když vyhrál čtyři z pěti závodů MČR. "Myslím, že by se to mělo povést, pokud dojedeme do cíle kousek za Filipem Marešem. Nemám to propočítané a není to pro mě osobně důležité. Budu se snažit jet maximálně rychle, jak umím. S tím, abych auto udržel na trati," zdůraznil.

Bývalý tovární jezdec Škody, který s mladoboleslavskou automobilkou nadále spolupracuje, momentálně závodí za soukromý Agrotec Škoda rallye tým. Ve Zlíně jej čeká z českého pohledu největší zahraniční konkurence.

"Ve startovní listině je spousta jmen, která neznám a nedokážu si je spojit s tváří jezdce nebo posádky. To ale neznamená, že nepojedou rychle. Myslím si, že už je to jiná generace, která nastupuje. Český fanoušek i my jezdci bychom byli rádi, kdyby tady bylo nějaké zvučné jméno, které na Barumce v minulosti vždy bylo, ale to nesnižuje konkurenci. Těším se a věřím, že minimálně dvě tři posádky ze zahraničí se zapojí do bojů o nejvyšší metu." 

Závodník z Kostelce nad Orlicí by se teoreticky mohl soustředit pouze na české startovní pole. "To říkáme každý rok... Mohli bychom se přihlásit jen do českého mistráku a nemuseli bychom platit poplatek 3000 eur za start v Evropě, což je kvůli jednomu závodu spousta peněz, ale chceme pro náš tým i fanoušky startovat vpředu, abychom byli vidět," dodal Kopecký.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články