Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Motocyklový svět opustil legendární jezdec Staša

Ve věku 75 let v úterý zemřel bývalý motocyklový jezdec a legenda československého motorsportu Bohumil Staša, dvacetinásobný mistr republiky a dvojnásobný medailista ze závodů mistrovství světa.

Bohumil Staša
zdroj: ČTK

"Táta taky závodil, tak jsem věděl odmalička, že nechci nic jiného dělat. Začal jsem závodit a docela mi to šlo, tak jsem pak dostal nabídku do Strakonic. Přišel jsem sem po vojně a už jsem tady zůstal. Žiju ve Strakonicích od roku 1964," popsal Staša kdysi své začátky. V roce 1964 se stal továrním jezdcem značky ČZ. Jezdil i na yamaze, suzuki a hondě.

V letech 1961 až 1988 absolvoval 476 podniků, ve kterých odstartoval k neuvěřitelným 827 závodům, 215 jich vyhrál. Dvakrát byl na stupních vítězů seriálu MS, v obou případech na Velké ceně Československa. V roce 1969 byl třetí (500 ccm), o dva roky později dokonce druhý (350 ccm).

Staša, který přivedl k závodění i svého syna Bohumila, ukončil oficiálně závodní kariéru v roce 1989, v prostředí motocyklového sportu se ale pohyboval i nadále. Při závodech doprovázel syna a pomáhal i dalším jezdcům. Ve Strakonicích si také zřídil dílnu, kde se staral o veteránské motorky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články