Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Moto Racing Group pojede Dakar s pěti jezdci, Michka s Engelem doplní tři nováčci

Tým Orion - Moto Racing Group nasadí do lednové Rallye Dakar dva zkušené jezdce a tři nováčky. Českou motocyklovou jedničku Martina Michka a Milana Engela doplní nově Dušan Drdaj, Jaromír Romančík a Martin Prokeš.

Martin Michek
zdroj: martinmichek.com

"Je to pro nás krok do budoucna, zabudování nováčků do Dakaru je totiž minimálně dvouletým procesem. Očekávám od nich zodpovědnost a dojezd do cíle," řekl šéf týmu Ervín Krajčovič.

Drdaj je úspěšným českým motokrosařem, Romančík sbírá úspěchy zejména v enduru a Prokeš se dosud věnoval hlavně offroad maratonům. "Je to pro nás i výzva. Tolik nás nikdy nebylo. Rozhodně ale jedeme závodit," doplnil Krajčovič.

Hlavní postavou týmu Orion - MRG bude stejně jako v minulých ročnících slavné soutěže Michek, kterého čeká čtvrtý start na Dakaru a rád by atakoval své dosavadní maximum –⁠ 10. místo z roku 2021. Letos skončil jedenáctý.

"Desítka je blízko a zároveň i daleko. Je to o porci najetých kilometrů na motorce, která v našem případě bohužel není taková jako u továrních jezdců. Všichni se do toho snažíme dávat maximum, finanční i fyzické. Tolik peněz jako fabričtí jezdci ale nemáme," řekl Michek, jenž se v průběhu roku tradičně věnoval hlavně motokrosu.

"Určitě vymyslíme něco, abychom se jim zase přiblížili. A věřím, že se nám to naší pílí, adrenalinem v týmu a touhou povede a zase uděláme hezký výsledek," přál si.

Jubilejní desátý Dakar čeká Engela. "Je to dlouhá éra. Už před Dakarem jsem závodil, a když jsem ho jel poprvé, myslel jsem, že si to vyzkouším a pár jich odjedu. Nic jsem od toho neočekával, i když jsem samozřejmě chtěl něco dokázat. A to se mi povedlo, když jsem byl patnáctý," poukázal Engel na rok 2019.

Poslední ročník kvůli technickým problémům nedojel. "Chtěl bych se pokusit dostat do dvacítky. Bude to náročné, ale udělám pro to vše," podotkl.

Pro trojici nováčků bude Dakar první velkým testem ve vytrvalostních soutěžích. Zatím absolvovali maximálně několikadenní závody typu Marocké rallye, odkud se letos na lednovou rallye kvalifikovali.

"Před Marokem byla moje nejdelší jízda na motorce 45 minut. Ani po silnici jsem s motorkou nejezdil. Těším se ale hodně, Dakar je pro mě obrovskou motivací a splněným snem. Chci se hlavně učit," řekl český motokrosový šampion Drdaj.

Romančík má za sebou také motokrosovou minulost, úspěšný byl ale hlavně v enduru. Absolvoval několikrát i Šestidenní. "Dakar jsem měl v hlavě opravdu dlouho, ale čekal jsem, až na to budu mít zejména po psychické stránce," řekl.

Na kvalifikaci v Maroku usiloval o první místo mezi nováčky, o které přišel kvůli chybě v poslední etapě.

"Byl jsem si konečně trochu jistější a začal závodit, ale vytrestala mě velbloudí tráva, kterou jsem přehlédl. Štěstí, že jsem se po pádu vůbec dostal do cíle. Třeba Šestidenní byla z mého pohledu náročnější fyzicky, ale dálková rallye v Maroku mě zase daleko více psychicky vysála. Je potřeba se neustále soustředit a pracovat dobře s navigací," řekl.

Prokeš se snažil kvalifikovat na Dakar už loni, ze hry jej ale vyřadilo zranění. "Letos jsem jel s přítelkyní na motorce do Chorvatska, abych si na ty kilometrové porce zvykl. Bude to ale jiné, v rámci maratonů jezdíme dvě až čtyři hodiny. Na Dakaru budeme sedět na motorce skoro celý den," uvedl Prokeš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články