Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Fotbal Extra: Česko - Albánie

Modřiny cítím ještě teď, směje se Kvěch. Příští rok? Závody v Polsku, Anglii a Dánsku

Byl to každoroční svátek české ploché dráhy. Víkendová Zlatá přilba a na ni navazující Memoriál Luboše Tomíčka. Letos se skvělým závěrem – vítězstvím Jana Kvěcha. Jak se rodil jeho triumf? A kolik zkušeností mu dala prestižní Grand Prix?

Čtrnáctileté čekání na vítězství v Tomíčkově memoriálu skončilo v pondělí – zásluhou Jana Kvěcha"Emoce už dozněly, modřiny po pádech ale cítím ještě dnes. Ale přidělal jsem práci mechanikům, kteří předvedli skvělou práci. Občas jsem tomu skoro až nevěřil," usmál se v rozhovoru pro pořad Svět motorů dvaadvacetiletý rodák z jihočeských Strakonic.

Pro Kvěcha to byly důležité dny. Začaly zklamáním, tedy neúspěchem v tzv. challenge o účast v příštím ročníku Grand Prix. Následovalo vítězství v malém finále Zlaté přilby a poté nečekaná úleva. Pořadatel se totiž rozhodl Kvěchovi udělit divokou kartu pro zmíněnou Grand Prix na následující rok 2025.

"Byla to pro mě veliká radost," přiznal Kvěch, který se zprávu dozvěděl před Tomíčkovým memoriálem. Bylo to velké povzbuzení. "Snažil jsem se do toho dát úplně všechno. Byl to super závod, na kterém se mi od začátku dařilo," popsal český plochodrážník, který kurážnou jízdou ve finále porazil polského soupeře v souboji o vítězství.

A jaké má plány na příští rok? "Po pěti letech v Polsku měním klub, pojedu v Toruni. Do toho zůstávám v Anglii a pokud bude čas, snad i Dánsko. Až vyjde kalendář Grand Prix, uvidím, jak mi to bude vycházet. Musíme si nad tím s celým týmem sednout, aby seděla logistika a neunavil se cestováním," nastiňuje vítěz Tomíčkova memoriálu.

Adam Bubba Bednář
zdroj: ČTK / Profimedia

Úspěch slavil i sedmnáctiletý Adam Bubba Bednář, který vyhrál jubilejní padesátý ročník Zlaté stuhy pro mladé jezdce. "Jsem z toho furt šťastný. Tak tak jsem postoupil do semifinále, pak zase těsně do finále. V něm jsem měl štěstí na startovní pozici," usmál se. Ani on dlouho neslavil. "Moc nebyl čas, je pořád sezona, zbývají nám ještě dva závody," dodal.

Také on má pro příští rok značné plány. "Příští rok zůstávám v polském klubu Gorzów, chtěl bych taky podepsat dánskou nebo švédskou ligu, kde by to byla dobrá škola," přeje si mladá naděje domácí plochodrážní scény.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články