Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Mistr světa Vettel útočí v F1 na individuální rekordy

Abú Zabí - Titul mistra světa má dávno v kapse, jeho tým Red Bull oslavil už i vítězství v Poháru konstruktérů, proto se Sebastian Vettel v závěru mistrovství světa formule 1 soustředí na individuální rekordy. Velkou cenu v Abú Zabí německý pilot už dvakrát vyhrál, a pokud se mu to podaří v neděli znovu, bude mu chybět před závěrečným závodem v Brazílii jediné vítězství k vyrovnání rekordního zápisu Michaela Schumachera v počtu triumfů za sezonu. Nyní jich má Vettel na kontě jedenáct.

Čtyřiadvacetiletý nejmladší dvojnásobný mistr světa v historii může už v Abú Zabí vyrovnat maximum Nigela Mansella, který v sezoně 1992 startoval čtrnáctkrát z pole position. "Bude to naše Grand Prix," doufal s úsměvem Vettel, který má okruh v přístavu Yas Marina v oblibě, přestože na něm není moc možností k předjíždění.

Vettel to ale nebude mít vůbec snadné, protože vrcholí boj o druhé místo v konečném hodnocení šampionátu. Zatím patří exmistru světa Jensonu Buttonovi z McLarenu s 240 body, ale jen třináct bodů na něj ztrácí Fernando Alonso z Ferrari, o dalších šest bodů zpět je druhý pilot Red Bullu Mark Webber, který letos ještě nevyhrál. Šanci, byť malou, mají ještě pátý Lewis Hamilton (McLaren) a šestý Felipe Massa (Ferrari).

"Jsem velký optimista, našemu autu tento okruh sedí," prohlásil Button. "Viděli jsme v minulých závodech, že i když asi nemáme takovou rychlost, abychom ho dokázali předjet, nemá to s námi Sebastian (Vettel) snadné. I když už je v šampionátu jasno, chceme bojovat, vyhrát závod a předvést velkou show," dodal Brit.

Vyhrát chce také Buttonův stájový kolega Hamilton, který loni v Abú Zabí skončil druhý. Letos se mu ale nedaří a proslul spíše nezdary a spornými manévry. Třeba v minulém závodu v Indii dostal trest za ignorování žluté vlajky na trati znamenající zpomalení závodu, navíc se později srazil s Massou. "Jsem pořád naladěný na to, abych vyhrál. Vždyť se mi to letos už dvakrát podařilo," upozornil Hamilton.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články