Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Milík si před domácí GP věří: Chci se dostat do semifinále, říká

Praha - Plochodrážnímu jezdci Václavu Milíkovi se při všech dosavadních startech na domácí Grand Prix nedařilo a skončil hluboko v poli poražených. Ve velkém kontrastu s cílem a předsevzetím, který si pro závod na břevnovském stadionu Markéta stanovil. Letos však věří, že i díky nasbíraným zkušenostem dokáže svůj sen o semifinále naplnit.

Sport
zdroj: ČT4

V sobotu čeká čtyřiadvacetiletého závodníka další z vrcholů dosavadní kariéry. A ani tentokrát nemíní ubrat ze svých cílů. "Není důvod. Mám je pořád vysoko a do semifinále bych se chtěl určitě dostat, neboť si myslím, že bych měl osm bodů na postup zvládnout udělat. I když je to v takové konkurenci těžké," řekl Milík.

"S těmi jezdci však jezdím v Polsku ligu, dokážu je normálně porazit a těch osm bodů nasbírat. Dráhu v Praze navíc znám samozřejmě mnohem lépe než ty v Polsku. Určitě chci do semifinále a rozhodně chci udělat lepší výsledek, než v předchozích letech," pokračoval.

Na Markétě pojede čtvrtým rokem za sebou ze startovní pozice 16 jako držitel divoké karty. Závod okusil už v roce 2012 jako náhradník. Jeho dosavadním maximem je 15. příčka. "A nejvíc jsem zatím vyjel tři body, což je hrozný," nezastíral Milík.

"Grand Prix je závod mistrovství světa. Jede se před mnoha diváky, člověk se musí oprostit od trémy, která ho provází. Kluci, co seriál jezdí stabilně, umí zcela vypnout. Mně to ještě tak nejde. Budu se snažit, aby mě vůbec nic nerozptýlilo a nedělal jsem chyby."

Z dosavadního průběhu sezony má nejlepší český jezdec vcelku dobrý pocit, ale daleko ke spokojenosti má ze svých startů. "Ty musím napravit. Jak všichni víme, na této úrovni je to hrozně moc o startu a první zatáčce," připomněl Milík.

Věří, že na dráze už je stejně rychlý jako ostatní. I proto během posledních dvou let pečlivě studoval starty těch nejlepších. "Na startu je důležitý posed, mít správné pružiny ve spojce a dobře nastavenou motorku podle toho, jestli startujete z koleje nebo rovné dráhy, ze které jsem zvyklý celý život startovat. Musím se to naučit lépe i z koleje. Ta vám pomůže k lepšímu odskoku," konstatoval.

Pomáhá mu i přední polský jezdec Maciej Janowski, s nímž hájí v Polsku barvy Sparty Vratislav. "Jsme dobří kamarádi. Maciej se učil startovat u Grega Hancocka. Když to porovnám na videu, opravdu startují podobně. A všichni víme, že Greg je mistrem startů. Umí to nejlíp na světě. Maciej zvládá starty čím dál lépe, to je patrné," všiml si.

V posledních týdnech se musel vypořádat i se zraněním kotníku. Po operaci se však zdá být připraven. V úterý přispěl ve Švédsku k výhře svého týmu Indianerna Kumla, ve středu při extralize ve Slaném vyjel 11 bodů. "Na zranění se člověk nemůže vymlouvat. Cítím to, ale vím, že to bude dobré a v sobotu budu stoprocentní," ujistil Milík.

V minulosti si postěžoval i na slabší techniku, kterou má v porovnání s ostatními k dispozici. Během této sezony si ale motory pochvaluje. "Jsem v tomto ohledu strašně spokojený. Moji ladiči ladí výborně a mám vyladěné motory na hodně podobné úrovni jako Greg Hancock, takže vykecávat se určitě nemohu ani na techniku," zakončil Milík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články