Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Memoriál Luboše Tomíčka ovládl lotyšský plochodrážník Gusts

Lotyšského vítěze má 52. ročník plochodrážního Memoriálu Luboše Tomíčka. Tím je Francis Gusts. Nejlepším českým závodníkem byl Jan Kvěch, který si dojel pro páté místo. 

Je nám líto, video expirovalo.
Memoriál Luboše Tomíčka vyhrál lotyšský plochodrážník Gusts, Kvěch byl pátý

Brzy dvacetiletý Kvěch, který se právě na břevnovském stadionu Markéta zúčastnil letos díky divoké kartě závodů Grand Prix mistrovství světa, byl spolu se Slovincem Nickem Škorjou shodně se 13 body nejlepším jezdcem základního rozpisu, když tři jízdy vyhrál a ve dvou skončil druhý.

V pětičlenném finále se pořadí mezi první čtveřicí, za níž zaostával jinak celý večer rovněž výborně jezdící Dán Matias Nielsen, hodně přelévalo. Kvěch měl nakonec velkou smůlu, když ho z průběžné třetí pozice odsunul technický problém a ve finále tak skončil poslední.

"Za celý večer jsem v jediné jízdě pořádně nechytil stopu, ale v té nejdůležitější. Je to k vzteku. Ze začátku mě ve finále soupeři zavřeli, snažil jsem se dostat dopředu, ale motorka najednou řekla dost," mrzelo Kvěcha.

Gusts se dostal do finále na úkor Daniela Klímy, s nímž měl shodný bodový zisk, ale finále zvládl na výbornou. Druhý skončil Škorja a třetí Polák Jakub Jamróg.

"Zbyla na mě pro finále jen startovní pozice zvnějšku a všichni mě ze začátku ujeli, ale riskoval jsem pak v každé zatáčce a držel plyn co nejdéle, až jsem se probil na první příčku. Co se mi nepodařilo v Pardubicích, dokázal jsem si naplno užít tady v Praze," řekl Gusts.

Na rozdíl od nedělní Zlaté přilby v Pardubicích, kde chyběli kvůli klubovým povinnostem v polském Krosně Kvěch i Milík, se oba nejlepší čeští jezdci představili pražskému publiku. Rovněž Milík měl dlouho nakročeno do finále, když měl po třech rozjížďkách sedm bodů, ale pak si připsal dvě nuly a skončil až desátý.

Tradiční závod se uskutečnil po dvou letech, loni se kvůli pandemii koronaviru nejelo. Posledním českým vítězem tradičního závodu zůstává i nadále Matěj Kůs, který slavil triumf v roce 2010.

Memoriál Luboše Tomíčka, mezinárodní závod na ploché dráze v Praze:

1. Gusts (Lot.), 2. Škorja (Slovin.), 3. Jamróg (Pol.), 4. M. Nielsen (Dán.), 5. Kvěch, 6. Klíma, 7. Franc, ...10. Milík, 12. Chlupáč, 15. Smetana (všichni ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články