Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Masarykův okruh opět ožívá. Táhnou hlavně Lorenzo a Rossi

Brno - Světové hvězdy se představí od dnešního dne do neděle na Masarykově okruhu v Brně v desátém pokračování seriálu mistrovství světa silničních motocyklů. Hlavním diváckým lákadlem je ve třídě MotoGP vedle obhájce loňského prvenství Itala Valentina Rossiho, který se zázračně rychle vrátil do sedla motocyklu po komplikované zlomenině nohy, také start letos zcela suverénního Španěla Jorgeho Lorenza. Představí se i pětice českých jezdců. Vedle stálých účastníků mistrovství světa ve třídě Moto2 Karla Abrahama, Lukáše Peška a v kategorii do 125 ccm Jakuba Kornfeila budou na divoké karty startovat v nejslabší kubatuře také Andrea Toušková a Ladislav Chmelík.

Třiadvacetiletý Lorenzo prožívá zářivou sezonu. V MotoGP startuje třetím rokem, letos z dosavadních devíti závodů šest vyhrál a ve zbývajících třech dojel druhý. V průběžné klasifikaci má už náskok 72 bodů před krajanem Danim Pedrosou.

Lorenzovi se na Masarykově okruhu daří a už třikrát na této trati zvítězil. Poprvé před šesti roky ve třídě do 125 ccm, další dvě vítězství si pak připsal v letech 2006 a 2007 v kubatuře do 250 ccm. Pokud udrží i v Brně svou letošní skvělou bilanci, bude mít na dosah mistrovský titul. "Brněnskou trať mám v oblibě. Ale ještě ani jednou jsem zde nevyhrál v závodě MotoGP, což je pro mě velkou výzvou. Chtěl bych po dovolené nakrojit úspěšně závěrečnou část sezony," poznamenal na stránkách MotoGP Lorenzo, jenž strávil deset dnů před příletem do Brna na dovolené v Karibiku.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Ivanou Ulmanovou a Karlem Abrahámem

Rossi je momentálně v průběžném pořadí MotoGP pátý se ziskem 90 bodů a jeho myšlenky na obhajobu titulu se už rozplynuly. Třicetiletý Ital letos zatím startoval pouze v pěti závodech. Hned po zranění skončil čtvrtý na Sachsenringu, v posledním závodě v Laguna Seca dojel třetí. "Na brněnské trati se už chci opět představit nejlepším výkonem. Předcházející dva závody jsem bral spíš jako test, jak zraněná noha snese zatížení," řekl Rossi.

Na domácí trať nemá pro změnu nejlepší vzpomínky Abraham. Z dosavadních pěti startů dokončil brněnský závod pouze jednou, v roce 2007 dojel čtrnáctý. Smolný pro něj byl loňský závod, který skončil hned v první zatáčce po startu pádem po kolizi se Švýcarem Thomasem Lüthim. Pešek už bude startovat na Masarykově okruhu podeváté, jeho nejlepším výsledkem bylo před třemi lety třetí místo.

Přípravy vrcholí

V pohotovosti bude tisíc policistů a strážníků, jimž bude vypomáhat i deset policistů z Rakouska. Jejich hlavním úkolem bude udržet pořádek v dopravě a zajistit bezpečné parkování a příjezdovou trasu v Masarykovu okruhu, informoval ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel.

Program MS silničních motocyklů v Brně

Pátek:

12:40-16:20 volné tréninky

Sobota:

9:00-12:10 volné tréninky,

13:00-13:40 kvalifikační trénink do 125 ccm,

13:55-14:55 kvalifikační trénink MotoGP,

15:10-15:55 kvalifikační trénink Moto2,

16:30 závod Poháru nováčků Red Bull MotoGP.

Neděle:

11:00 závod třídy do 125 ccm,

12:15 závod třídy Moto2,

14:00 závod MotoGP,

15:30 závod Poháru nováčků Red Bull MotoGP.

Jedním z divácky neúspěšnějších ročníků velké ceny byl ten loňský. U okruhu tehdy parkovalo v době závodů přes 21 000 aut a motocyklů návštěvníků. Kdysi se motorky při velké ceně kradly doslova po desítkách, loni ale zloději neukradli žádnou. "Je to výsledkem přísných opatření. Na parkovištích jsou kontrolní místa, kterými motorkáři musí projet. Nekompromisně se na nich prohlížejí řidičáky a doklady od motocyklů," řekl vedoucí jihomoravské dopravní policie Petr Švejda.

Průběžné pořadí MS

Do 125 ccm:

1. Márquez 157,

2. P. Espargaró (oba Šp./Derbi) 131,

3. Terol (Šp./Aprilia),

...23. Kornfeil (ČR/Aprilia) 3.

Moto2:

1. Elías (Šp./Moriwaki) 136,

2. Lüthi (Švýc./Moriwaki) 94,

3. Iannone (It./Speed Up) 90,

...14. Abraham (ČR/FTR) 33,

...28. Pešek (ČR/Moriwaki) 4.

MotoGP:

1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 210,

2. Pedrosa (Šp./Honda) 138,

3. Dovizioso (It./Honda) 115,

4. Stoner (Austr./Ducati) 103,

5. Rossi (It./Yamaha) 90.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články