Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Márquez zničil náš sport. Mám strach vedle něj jezdit, řekl po pádu Rossi

O tom momentu se mluvilo víc než o konečném pořadí kategorie MotoGP Velké ceny Argentiny. Střet Marca Márqueze s Valentinem Rossim, po kterém italská legenda skončila na zemi, pro oba ve finále znamenal umístění bez bodů, ale hlavně přinesl ostrá vyjádření. Devětatřicetiletý Rossi dokonce označil úřadujícího šampiona za nebezpečného a obvinil ho, že ho sestřelil schválně.

Valentino Rossi padá po souboji s Marcem Márquezem
zdroj: ČTK/EFE/ autor: Nicolas Aguilera

Márquez si v neděli uzmul celkově veškerou pozornost pro sebe, jenže tentokrát to nebylo pouze fantastickou jízdou a další výhrou. Naopak španělský obhájce titulu v Argentině ukázal odvrácenou stránku svých schopností. Během pár desítek minut stihl dvakrát dostat penalizaci, dva jezdce ohrozit a jednoho poslat k zemi.

"Mám strach na trati, když jsem tam s Marquézem. Byl jsem vystrašený, když jsem viděl jeho jméno na tabuli. Věděl jsem, že po mně půjde. To, co udělal, nebyla chyba, udělal to schválně," nepáral se s rivalem devítinásobný mistr světa Rossi, který byl právě tím, jenž po souboji se Španělem spadl.  

A co se stalo tak závažného, že jindy usměvavý Ital volil tak ostrá slova? Už na startu vyvolal emoce momentem, kdy Márquezovi zhasl motor. Za normální situace se v takové chvíli závodník přihlásí, odtlačí stroj do boxů a odtud jede. Jenže pětadvacetiletý jezdec se rozhodl konat jinak. Motorku roztlačením nahodil a nebývalou jízdou do protisměru se opět zařadil na svoje místo.

Následně se na vlhké trati, kvůli níž byl start odložen, dostal do čela, jenže poté ho za první incident čekal průjezd boxy a propad. Jezdec Hondy se v ten moment pustil do agresivní stíhací jízdy, z níž vyplynula další kontroverze.

Je nám líto, video expirovalo.
Chaotickou Velkou cenu Argentiny vyhrál Brit Crutchlow

V 10. kole najel v zatáčce při snaze předjet tvrdě do Aleixe Espargara, který se tak tak udržel na stroji. Španěl za čin poté musel před sebe pustit jednoho soupeře, což ovšem neubralo na jeho snaze pokračovat ve stíhací jízdě i za cenu nebezpečného vystoupení.

To pak vyvrcholilo chvíli před koncem. Španěl, který po trati létal a zajížděl skvělé časy, ve stejném místě jako Espargara vytlačil Rossiho, pro kterého to znamenalo pád a konec nadějí na solidní umístění (po návratu dojel devatenáctý).

Ani Márquez se dlouho neradoval z konečného pátého místa, jelikož po další penalizaci, tentokrát 30sekundové, obsadil až osmnáctou pozici. Více než umístění ale právě Rossiho zajímalo chování Španěla, pro které neměl žádné pochopení.

"Márquez hraje špinavou hru. Dělá to schválně"

"On ničí náš sport. Člověka vůbec nebaví s ním bojovat. Hraje špinavou hru," pokračoval italský jezdec a vypočítal, že Márquez během víkendu počínaje pátečními tréninky ohrozil celkem čtyři jezdce. "Jednou se to může stát každému. Člověk udělá chybu, jsou to závody. Ale tohle? Dělá to schválně," dodal.

Márquez se po dojetí zkoušel Rossimu přímo v boxech omluvit a kamery zabíraly, jak jde společně s lidmi z týmu za Italem. Hned u vstupu ho však kolegové Rossiho vykázali a odmítli s ním mluvit.

"Kdyby takhle jezdili všichni, bez respektu k soupeřům, byl by z toho nebezpečný sport. A to by mohlo špatně skončit. Něco musí následovat, ale já nejsem ředitel závodu," řekl Rossi a za vzájemný incident soupeře odsoudil. "On byl přitom o víc než sekundu rychlejší, proč nepočkal do příští zatáčky? Když mě dotáhl, úmyslně se mě dotkl. Narazil mi do nohy a do motorky, vystrčil mě ze stopy a já spadl. Asi mu to dělá radost," rozčiloval se.

Vztah obou šampionů není ideální od roku 2015. Tehdy Rossi bojoval o titul s týmovým kolegou Jorgem Lorenzem a souboj rozhodl incident s Márquezem v předposledním závodě. Rossi, který poté obvinil Márqueze, že krajanovi Lorenzovi pomáhá v cestě za titulem, způsobil Španělův pád. Za trest musel v závěrečném závodě odstartovat až z poslední řady a Lorenzo jej v konečném pořadí předstihl.

"Od Sepangu 2015 s ním nemám žádný vztah, takže tenhle incident nemůže nic zpřetrhat. Když on nemá respekt přede mnou, nemůžu ho mít ani já před ním," konstatoval Rossi. Nedělní událost přirovnal k vyhlášení války italský list Il Messaggero. "Oheň, který od Sepangu 2015 jen plápolal, se znovu naplno rozhořel. Válka mezi nimi oficiálně začala," napsal list.

Sám Márquez slova Rossiho po závodě odmítl. Podle něj se nejednalo v žádném případě o úmysl, naopak za vše mohla chyba a podmínky na trati. "Proti Valentinovi jsem neudělal nic zlého. Dělám chyby, ale jedno vím jistě: nikdy v kariéře jsem úmyslně nenajel do jiného jezdce," dodal Márquez, jenž ale za větší chybu považuje kolizi s Espargarem než tu s Rossim.

Mistrovství světa každopádně dostalo pořádně emotivní koření a dá se čekat, že ve zbytku ročníku bude na tratích horko.

Zdroj
ČTK, motorsport.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články