Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Márquez v pravý moment zaútočil a slaví v Assenu. Abraham nedokončil

O čelo závodu se dlouho pralo šest jezdců. Zvraty, nečekané manévry, vyjetí z tratě. Dramatický závod mistrovství světa silničních motocyklů v nizozemském Assenu nakonec ovládl lídr šampionátu Marc Márquez s náskokem víc než dvou sekund před druhým Alexem Rinsem a třetím Maverickem Viňalesem. Karel Abraham ze závodu odstoupil. 

Márquez slaví triumf v Assenu
zdroj: Automotodrom Brno autor: Lukáš Ston

Český jezdec po jedenácti odjetých kolech odstavil motorku, delší jízda by mohla být nebezpečná. "Nemůžu to blíž komentovat, ale šlo o technický problém, nedalo se s tím jet. Jsem totálně naštvaný. Už třetí závod po sobě máme nějakou závadu. Třeba v Barceloně jsem rád, že jsem vůbec dojel. Teď jsme zase skončili v boxu," štvalo Abrahama, který z osmi podniků zatím získal pouze čtyři body.

Na druhém konci startovního pole se strhla bitva o podium. Šanci na umístění v top tři měl Márquez na hondě, jezdci na ducati Jorge Lorenzo a Andrea Dovizioso, yamahy s Valentinem Rossim a Maverickem Viňalesem či Alex Rins na suzuki. "Nevím, jak to popsat, šílený závod. Jedna velká divoká skupina bojující navzájem," řekl nadšený vítěz Márquez.

Márquez se vypořádal s kontakty se soupeři i podmínkami. "Vítr foukal opravdu silně. Když jste jel za některými jezdci, výjezdy z rychlých zatáček nebyly problém. Počkal jsem si a v závěru jsem si řekl, ano teď zatlačím. Využiju pneumatiky naplno," popsal španělský jezdec.

Půst yamahy a Rossiho stoupl na osmnáct závodů

Miláček nizozemských tribun Ital Valentino Rossi ve dvaadvácátém kole také na chvíli převzal vedení, jenže v jedné ze zatáček vyjel mimo trať. Minulý rok v Assenu triumfoval, od té doby trvá pro tým Movistar Yamaha půst osmnáct závodů, jenž měl naposledy na přelomu sezon 2002 a 2003.

"Očekávali jsme, že yamahy budou velmi silné. Potvrdilo se to, ale naštěstí jsme je předčili.  Když dojel Alex Rins druhý, byl jsem ještě šťastnější. Rozestup v šampionátu se zvýšil," těšilo pětadvacetiletého Márqueze, který vede před Rossim nyní o 41 bodů.

Druhý dojel Rins a třetí Viňales. Španělé obsadili všechna tři místa na podiu. "Předjel jsem Marca, tlačil jsem na něj a říkal si, proč ne? Proč nevyhrát zrovna teď? Potom znovu převzal vedení. Byl lepší, fantastický závod," uznal dvaadvacetiletý Álex Rins, jenž dosáhl nejlepšího výsledku v MotoGP.

Velká cena Nizozemska, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Assenu:

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 41:13,863, 2. Rins (Šp./Suzuki) -2,269, 3. M. Viňales (Šp./Yamaha) -2,308, 4. Dovizioso (It./Ducati) -2,422, 5. Rossi (It./Yamaha) -2,963, 6. Crutchlow (Brit./Honda) -3,876, ...Abraham (ČR/Ducati) nedokončil.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 19 závodů): 1. M. Márquez 140, 2. Rossi 99, 3. M. Viňales 93, 4. Zarco (Fr./Yamaha) 81, 5. Dovizioso 79, 6. Crutchlow 79, ...23. Abraham 4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články