Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Liga národů UEFA 2024/2025

Macík suverénně vyhrál Marockou rallye, Prokop byl v kategorii automobilů šestý

Svůj kamion dovezl do cíle nejrychleji v každé etapě a tím pádem vyhrál i celkově. Martin Macík si podmanil Marockou rallye, která je jedním z hlavních testů před legendárním Dakarem. V kategorii automobilů byl Martin Prokop stejně jako před rokem šestý.

Kamion Martina Macíka na Marocké rallye
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst autor: JULIEN DELFOSSE

"Byl to parádní závod, obrovská obtížnost. Zkouška Shreka (auta, pozn. red.) a nás jako posádky. Byla to dobrá generálka (na Dakar)," napsal Prokop na sociálních sítích. Do závodu nasadil poprvé upravený speciál Ford Raptor. "Je vidět, že rychlost mu nechybí. Bohužel, když se něco podaří, tak něco jiného vyleze. Tentokrát nás zlobil podvozek a je vidět, že na tom musíme ještě hodně zamakat," podotkl pilot týmu Orlen Jipocar.

Z vítězství se mezi automobily radoval pětinásobný dakarský vítěz Násir Attíja z Kataru, který nově startuje v továrním týmu Dacia. Prokop za ním v průběhu rallye zaostal o 45 minut.

Kamionům od startu kraloval Macík, jenž také startoval s vylepšeným speciálem Iveco. Za letošním dakarským šampionem nakonec dojel druhý Nizozemec Kees Koolen, který také usedl do kamionu z dílen sedlčanského týmu MM Technology. V závodě se představila i jednička Buggyry Martin Šoltys. Ještě po 3. etapě byl druhý, ve čtvrtek ale ze zdravotních důvodů z rallye odstoupil.

Mezi motocyklisty dojel Jan Brabec 24., Adam Peschel 34. a Jiří Brož 57. Vyhrál Australan Daniel Sanders. "V celkovém hodnocení šampionátu končím na 5. místě, což je krásná tečka za mou poslední sezonou," uvedl Brabec, který už v září oznámil, že po lednovém Dakaru plánuje ukončit aktivní kariéru a věnovat se manažerské a trenérské činnosti.

"Maroko je jen o kamenech a je hrozně jednoduché se tady zranit. Věděl jsem, že musím jet s rozumem a nic si neudělat. Od začátku jsem nasadil svoje tempo a neriskoval," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články