Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Macík dojel ve dvanácté etapě Dakaru čtvrtý

San Rafael (Argentina) - Na čtvrtém místě dokončil dvanáctou etapu Rallye Dakar poslední český kamion v soutěži, kterým je liaz Martina Macíka. Stejná pozice patří Macíkovi i v průběžném pořadí. Ve středu rallye skončila pro poslední tatru Martina Kolomého, jehož vůz zastavily problémy s motorem. Macík vyrovnal druhý nejlepší výsledek v letošním ročníku, v němž je jeho maximem třetí příčka ze sedmé etapy. Ztrátu na průběžně třetího Nizozemce Marcela van Vlieta snížil o necelé tři minuty a zaostává za ním o téměř hodinu a tři čtvrtě. První v cíli byl suverénní lídr soutěže kamionů Rus Vladimir Čagin s kamazem, jenž zlepšil 56. vítězství v etapě absolutní rekord Rallye Dakar.

Mezi automobily vyhrál Španěl Carlos Sainz a zastavil útok katarského jezdce Násira Attíji na první místo. "El Matador" porazil svého kolegu z týmu Volkswagen o 52 sekund a mírně si upevnil vedení. Oba hlavní kandidáty na celkový triumf dělí před závěrečnými dvěma dny pět minut a 20 sekund. 

Sainz ve středu prohrál s Attíjou o pět a půl minuty, ale celou dobu svému rivalovi ujížděl a zajistil si druhý dílčí úspěch. V průběhu nejdelší etapy letošního ročníku, která měřila 796 km, si bývalý dvojnásobný mistr světa vypracoval na Katařana více než čtyřminutový náskok. V závěru však dokázal Attíja manko téměř smazat. 

Rychlostní zkouška o délce 476 km byla nakonec ochuzena o 130 km dlouhý úsek uprostřed etapy, který účastníci absolvovali po silnici místo v terénu. Kvůli množství diváků u cíle měřené části etapy se pořadatelé rovněž rozhodli z bezpečnostních důvodů posunout finiš o šest kilometrů dopředu, aby mezi fanoušky projížděly posádky pomalejším tempem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články