Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Macháček: Takhle jsem končit nechtěl, nad dalším Dakarem ale nepřemýšlím

Praha – Svou dakarskou rozlučku si veterán kategorie čtyřkolek Josef Macháček představoval asi jinak. Přesto podle všeho už v dalším ročníku na startu bude chybět. Pětinásobný vítěz letos oslaví 60. narozeniny, proto se rozhodl vrátit z buggyn do osvědčené třídy. Ve čtvrté etapě ale havaroval, poranil si rameno a do Prahy se vrátil o více než týden dříve, než původně plánoval.

Josef Macháček
zdroj: ČT4 autor: Vít Šimánek

"Samozřejmě, že jsem zklamaný, že jsem tady už teď. A ještě dlouho budu řešit, co se stalo a proč se to stalo. To je ale motorsport. Někdy člověk slaví úspěch, někdy to skončí zraněním," řekl Macháček. "Na druhou stranu, možná to zní blbě, ale lepší je odstoupit kvůli zranění než kvůli nějaké technické závadě, to by mě mrzelo asi ještě víc," dodal.

Osudným se mu stal velký kámen v řečišti, který trefil čtyřkolkou. "Viděl jsem ho, ale už se v té rychlosti nedalo nic dělat. Najel jsem na čtyřkolce stovky tisíc kilometrů, ale takový pád jsem neměl. Katapultovalo mě to a pak jsem jen čekal, že mě čtyřkolka přiklopí. To se ale naštěstí nestalo a nedopadlo to vážněji," řekl dakarský matador.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny 2017

Macháček si při pádu "vyhodil" klíční kost z ramenního kloubu. "Říkal jsem si, že už asi nebudu moct pokračovat, ale přesto jsem si zkoušel do kosti bouchat, kdyby náhodou naskočila zpět. Trochu to bolelo, ale nepodařilo se. Jinak bych asi etapu dojel," uvedl Macháček.

Zároveň si pohmoždil levou nohu. "S tím bych ale jet mohl," podotkl s úsměvem. Problémem nebyla ani poškozená čtyřkolka. "Než jsem se dozvěděl, jak na tom jsem a že nebudu moct řídit, tak jsem ji začal opravovat. Bylo vlastně jen uražené kolo a poškozený zadní plast," řekl Macháček.

Přiznal, že nebyl příliš nadšený z lékařské péče ze strany organizátorů. Vrtulník pro něj přiletěl až na jeho naléhání, v bivaku jej lékaři jen vyšetřili, rameno zafixovali a odkázali na lékaře v Česku. "Zrentgenovali mě, a když zjistili, že to není na umření, tak mě zatejpovali a prakticky vyhodili ze stanu s tím, že mám být deset dní v klidu a o dalšímu postupu rozhodně lékař doma," vysvětlil Macháček.

Že by se ale za rok vydal opět na start Dakaru a rozloučil se se slavnou rallye úspěšněji, to není pravděpodobné. "Nad dalším Dakarem vůbec nepřemýšlím. Jediný závěr je, že až se dá rameno dohromady, tak při změně počasí budu na šedesátiny vzpomínat pokaždé," řekl Macháček. "Přitom tím, jak se závod zkracuje, tak je pro šedesátníka ideální," dodal s nadsázkou.

Ačkoliv je závodních kilometrů na letošním Dakaru méně než v minulosti, na náročnosti to slavné soutěži neubralo. "Dakar vás vždycky něčím překvapí. Druhý den bylo strašné vedro, z chladiče na mě foukal horký vzduch a jazyk se mi lepil na patro. O den později jsme zas přejížděli v pětitisícových výškách, teploty okolo nuly a z kombinézy jsem vyklepával kroupy, vzpomínal Macháček.

S aktivní závodní kariérou ale končit nehodlá. Uvažuje například, že by se představil na Africa Eco Race, rallye navazující na historii Dakaru. Zřejmě se však opět vrátí do kategorie buggyn.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články