Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Macháček si upevnil vedení na Dakaru, Loprais byl opět druhý

Josef Macháček si ve druhé etapě Rallye Dakar upevnil vedení v pořadí čtyřkolek. Dnes na trase z Córdoby do San Miguel de Tucuman zvládl třísetkilometrovou rychlostní zkoušku v druhém nejlepším čase. Stejné etapové umístění si připsal podruhé za sebou Aleš Loprais mezi kamiony. Zatímco v neděli nestačil jen na Vladimira Čagina, tentokrát byl rychlejší jen jiný ruský pilot Kamazu Firdaus Kabirov.

Čagin přitom mířil k dalšímu etapovému prvenství, ještě na posledním ze tří kontrolních bodů vedl, ale v závěru 324 km dlouhého testu měl problémy. Na trati nakonec strávil o šest minut víc než Kabirov a přišel i o vedení v nezvykle vyrovnaném celkovém pořadí. V něm je po 544 měřených kilometrech nově Kabirov o pouhých devět sekund před Lopraisem a o 22 před Čaginem.

Macháček byl se svojí yamahou pomalejší o pouhých 23 sekund než etapový vítěz Alejandro Patronelli z Argentiny, starší bratr loňského šampiona Marcose, který pokračuje v soutěži po nedělním pozdním startu s šestihodinovou penalizací. Třiapadesátiletý český dobrodruh vede před Alejandrem Patronellim o pět minut. Jeho týmový kolega Martin Plechatý dnes ztratil na pátém místě sedm minut a celkově klesl z druhého na čtvrté místo.


Zatímco ve čtyřkolkách se úspěšná obhajoba loňského prvenství s velkou pravděpodobností konat nebude, automobilům i motocyklům vládnou loňští vítězové. Španěl Carlos Sainz ve volkswagenu zvládl nejrychleji i druhou rychlostní zkoušku a před rekordmanem v počtu vítězství Stéphanem Peterhanselem z Francie, který řídí BMW, už má tříminutový náskok. Nejlepší z českých posádek Michael Honda, Jan Tománek figuruje na 38. místě a se svým mitsubishi je čtvrtá v kategorii T2.

V kategorii motocyklů oslavil 25. etapové vítězství Cyril Després na KTM. Francouzský jezdec byl dodatečně vyhlášen i vítězem předchozí etapy, protože původně nejrychlejší Ruben Faria z Portugalska byl penalizován jednou minutou za porušení rychlostního limitu. 

Després nyní vede o dvě a půl minuty před předloňským vítězem Markem Comou ze Španělska, Faria je třetí. David Pabiška na yamaze je celkově čtyřicátý. V úterní třetí etapě se účastníci přemístí ze San Miguel de Tucuman do San Salvador de Jujuy. Absolvují celkem 634 km, z toho 226 km na čas.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články