Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Macháček na čtyřkolce vyhrál úvodní etapu Dakaru, Loprais dojel druhý

Córdoba (Argentina) – Josef Macháček a Martin Plechatý na yamahách vévodí po úvodní etapě Rallye Dakar pořadí v kategorii čtyřkolek. Vítěz závodu z roku 2009 Macháček vede před svým týmovým kolegou o 66 sekund, na třetím místě ztrácí Argentinec Sebastian Halpern přes tři minuty. V soutěži kamionů Aleš Loprais nestačil v první etapě podle neoficiálních výsledků jen na obhájce prvenství a největšího favorita Vladimira Čagina na kamazu, jenž dosáhl 57. etapového vítězství v kariéře.

Lopraisova tatrovka byla v úvodním soutěžním dnu pomalejší o necelých pět minut. Za českým pilotem následuje se zhruba minutovým odstupem další kamaz řízený Firdausem Kabirovem, na šestém místě figuruje Marek Spáčil s tatrou.

Velký konkurent obou českých závodníků, domácí obhájce vítězství Marcos Patronelli, začal letošní ročník s velkými problémy. Patronelli letos startuje s následky těžkého zranění, v listopadu si zlomil oba kotníky a klíční kosti. Při úvodním spojovacím úseku nestihl domácí jezdec včas přijet na start rychlostní zkoušky, pořadatelé mu ale výjimečně povolili odstartovat se zpožděním. Obhájce vítězství ale dojel do cíle až devátý s téměř desetiminutovou ztrátou.

V automobilech se daří vítězi minulého ročníku

Nejrychlejším automobilovým jezdcem byl obhájce prvenství Carlos Sainz ze Španělska ve volkswagenu. Po 18. etapovém triumfu vede exmistr světa v rallye o půldruhé minuty před rekordmanem v počtu dakarských vítězství Stéphanem Peterhanselem z Francie na BMW. "Dělal jsem jen to, co jsem v rallyeovém sportu vždycky dělal, šlapal na plyn," řekl Sainz v cíli etapy, kterou provázel místy hustý déšť.

Lídrem mezi motocyklisty je Portugalec Ruben Faria na KTM, který oslavil čtvrté etapové vítězství v kariéře o půl minuty před obhájcem prvenství Cyrilem Desprésem z Francie. David Pabiška je na 36. místě se čtvrthodinovou ztrátou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články