Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Lorenzo vyhrál navzdory shořelému motoru kvalifikaci MotoGP

Sachsenring (Německo) - Kvalifikaci na Velkou cenu Německa silničních motocyklů v královské kategorii MotoGP vyhrál aktuální lídr šampionátu Jorge Lorenzo na yamaze. Španělský jezdec přitom odjel většinu kvalifikace na náhradním stroji, protože jeho původnímu motocyklu přímo na trati shořel motor. Ital Valentino Rossi, který se vrací po zlomenině nohy, byl pátý. Český motocyklový jezdec Karel Abraham byl v kvalifikaci třídy Moto2 jedenáctý. O jedno místo tak vylepšil svůj nejlepší výsledek sezony z posledních dvou kvalifikací v Katalánsku a Nizozemsku. Druhý z Čechů Lukáš Pešek se v dopoledním tréninku zranil a v kvalifikaci byl třiatřicátý. Vyhrál Ital Andrea Iannone na stroji Speed Up.

Abraham na FTR potvrdil rostoucí formu, která zatím vyvrcholila čtvrtým místem v minulém závodě v Katalánsku. V dnešním dopoledním tréninku byl dokonce třetí a na stejné pozici začal i následnou kvalifikaci, ale postupně se propadl. Na poslední chvíli přišel i o umístění v nejlepší desítce.

Pešek nastoupil do kvalifikace s poraněnou levou nohou z tréninku a zatím není jisté, zda v neděli pojede. Rozhodne se až těsně před závodem. Po kvalifikaci totiž lékaři diagnostikovali pohmožděný kotník a natažený vaz v koleně. "V zatáčce mi uklouzlo kolo. Kromě motorky, kterou mechanici opravovali půl hodiny, to bohužel odnesla i noha. Dost to bolelo, nemohl jsem do stupačky tlačit tak, jak jsem potřeboval," uvedl Pešek v tiskové zprávě.

Lorenzovi 25 minut před koncem kvalifikace začal unikat olej a motor zachvátily plameny. Přestože rychle opustil dráhu, zanechal po sobě dlouhou olejovou skvrnu, která se stala osudnou Randymu de Punietovi. Na oleji nejprve uklouzl Ben Spies a do jeho motocyklu narazil De Puniet, který byl s bolestivou grimasou odvezen na vyšetření. Podle posledních informací by však měl být připraven na nedělní závod.

Kvalifikace byla na dvacet minut přerušena, po pauze vedení držel Dani Pedrosa. Lorenzo se však vrátil na trať s náhradním strojem a v závěru se dostal na první místo, kde již zůstal. Před Pedrosu se prodral i Casey Stoner.

V nejslabší kubatuře do 125 ccm odstartuje z nadějné 16. pozice český jezdec Jakub Kornfeil, který na vítězného Španěla Marquéze ztratil tři vteřiny.

Výsledky kvalifikace na GP Německa silničních motocyklů

Do 125 ccm:

1. Márquez 1:26,053,

2. P. Espargaró (oba Šp./Derbi) 1:26,596,

3. Smith (Brit./Aprilia) 1:27,378.

Moto2:

1. Iannone (It./Speed Up) 1:24,982,

2. Tode (Něm./Suter) 1:25,655,

3. Elías (Šp./Moriwaki) 1:25,664, 4

...11. Abraham (ČR/FTR) 1:26,110,

33. Pešek (ČR/Moriwaki) 1:27,051.

MotoGP:

1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 1:21,817,

2. Stoner (Austr./Ducati) 1:21,841,

3. Pedrosa (Šp./Honda) 1:21,948,

4. Dovizioso (It./Honda) 1:22,263,

5. Rossi (It./Yamaha) 1:22,395.

Karel Abraham
zdroj: ČTK autor: Filip Urban
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články