Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Lopraise čeká třináctý Dakar. Zkušeností už mám hodně, říká

Nejzkušenějším českým závodníkem na nadcházející Rallye Dakar bude osmatřicetiletý Aleš Loprais. Pro pilota kamionu Tatra půjde již o třináctý ročník v legendárním závodě. V Peru chce znovu bojovat o medailové příčky. Nejlépe skončil Loprais v roce 2007, kdy dojel třetí.

Aleš Loprais
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Zkušeností už mám hodně, to je pravda. Na Dakaru ale člověk nikdy neví, co ho čeká. Můžete se připravit na spoustu situací, na sto různých momentů a ano, přijde sto první, kterou jsme nezažili. Dakar je pestrý a vždy vás může něco překvapit," řekl Loprais, který v minulých letech závodil s kamiony MAN a Iveco, loni se ale vrátil k Tatře.

Dlouho ho však trápily technické problémy. "To byla hlavní věc, kterou jsme řešili. Věřím, že se nám podařilo vše odstranit. Při testování v Africe jsme najeli x kilometrů a vše vydrželo. Na druhou stranu na Dakaru se vždy objeví něco, s čím nepočítáte," pousmál se.

Hlavní postava Instaforex Loprais týmu dokázala již devětkrát vyhrát na Dakaru etapu, jedno dílčí vítězství si připsala i v posledním ročníku. Tentokrát ale Loprais cílí hlavně na konečný výsledek. "Bavit se před startem o ambicích je zbytečné. Když se člověk podívá na naše dílčí výsledky, tak je to jasně dané. Jde ale o výdrž, o štěstí, o techniku," uvedl Loprais.

Dodává, že před startem nelze ani mluvit o tom, zda je dobré začít opatrněji. "Vždy si jedete své tempo a až v cíli etapy zjistíte, jak jedou ostatní. Určitě bychom ale radši jeli tak, abychom ze začátku nebyli tak vidět a nenápadně se probojovávali zezadu. Nesmíme ale být moc vzadu. Čeká nás jen deset etap," řekl.

Nadcházející ročník se pojede pouze v Peru a pořadatelé připravili trať, která vede z velké části na písku. "Myslím si, že z toho vymáčkli maximum. Určitě to bude náročné. Naštěstí jim zbylo to nejzajímavější z Jižní Ameriky. A když to bude logisticky přívětivější, tak to pro organizátora bude i ekonomicky výhodnější. I divácky atraktivnější díky terénu," podotkl.

V dunách a písku bude hodně záležet i na schopnostech navigátorů, Loprais opět spoléhá na španělského parťáka Ferrana Marca. "Jsem rád, že se mnou opět pojede. Je to i kamarád, což je v kabině strašně důležité," řekl. Třetím členem posádky bude mechanik Petr Pokora.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články