Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Loprais ovládl Rallye Hedvábné stezky

Soči (Rusko) - Rallye Hedvábné stezky z Moskvy do Soči překvapivě vyhrál Aleš Loprais s kamionem Tatra. K prvnímu místu mu dopomohla hodinová penalizace favorizovaného Rusa Firdause Kabirova s kamazem, jenž byl potrestán v předposlední šesté etapě za překročení rychlosti při výjezdu z bivaku ve Stavropolu. Navíc dostal pokutu 1 000 eur (přes 24 tisíc korun).

Pořadatelé zrušili v dnešní závěrečné etapě do Soči rychlostní zkoušku dlouhou 16 kilometrů, která měla vést říčním korytem. Hladina vody v řece je však po nedávných deštích příliš vysoko, takže trasa se nedá projet.

Kabirov, jenž původně vedl o 43:19 minuty před Lopraisem, nakonec prohrál s českým jezdcem o 16 minut a 41 sekund. Dvojnásobný vítěz Rallye Dakar mohl dodatečně litovat, že v pátek pomohl vyprošťovat zapadlé BMW Alexandra Mironěnka, čímž ztratil právě zhruba 16 minut.

V šesté etapě se však ani Lopraisovi nevyhnuly problémy. "Objevila se závada na centrálním dohušťování. Protože čas běžel, Milan Holáň se rozhodl systém prozatím deaktivovat, ale jeli jsme na tlak 1,5 atmosféry. To je pro nás kritická hodnota, při níž je vysoké riziko defektu a destrukce pneumatiky. Museli jsme zpomalit a ztratili jsme," napsal na webu svého týmu InstaForex Loprais.

Ani toto riziko ho však nemuselo znepokojovat, neboť dosáhl svého nejlepšího výsledku v soutěži, které dosud kralovaly kamazy. První ročník vyhrál Kabirov a druhý jeho krajan Eduard Nikolajev. Loprais byl v roce 2009 třetí a loni čtvrtý.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články