Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Loprais na Dakaru končí, po problémech byl vyloučen

Copiapó - Aleš Loprais na Rallye Dakar končí. Vítěz dvou etap v kategorii kamionů na slavné soutěži měl v úterý technické problémy s turbodmychadlem, díky kterým neprojel povinné body na trati a byl ze soutěže vyloučen. V průběžném pořadí byl pilot posádky týmu Loprais Tatra čtvrtý. "Během úterní etapy došlo k zásadní závadě turbodmychadla. Dramatické snížení výkonu na pouhých 30 procent nám sice umožnilo etapu dojet, ale nepodařilo se nám projet povinné průjezdní body v dunových polích pouště Atacama," uvedl Loprais.

Loprais společně s Josefem Kalinou a Milošem Holáněm podle původních výsledků "smyčkovou" etapu vedoucí z Copiapó do Copiapó dokončili na 18. místě se ztrátou dvou hodin a 48 minut na vítězného Rusa Firdause Kabirova. V noci však byli ze závodu vyloučeni.

"A to i přesto, že se až neuvěřitelně za nás postavila většina konkurenčních týmů, kteří chtěli, abychom s přesilou kamazů i nadále bojovali," uvedl Loprais, který jako jediný s favorizovanými posádkami ruského týmu držel na náročných tratích v Jižní Americe krok. Po jeho vyloučení se v čele průběžného pořadí drží trojice Kabirov, Vladimir Čagin a Eduard Nikolajev.

Synovec šestinásobného vítěze dakarské rallye Karla Lopraise sice nedokončil legendární soutěž potřetí za sebou, přesto našel na letošní účasti hodně pozitivních prvků. "Dvě vyhrané etapy a neustálý vyrovnaný boj v první trojce nám dávají velkou energii a indicii do budoucna, že jsme blízko," dodal Loprais.

V kategorii kamionů tak pokračuje už jen jedna česká posádka - Vlastimil Vildman s liazem je čtrnáctý. Před Lopraisem rallye skončila z různých důvodů pro Marka Spáčila, Martina Kolomého a Roberta Randýska.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Jiřím Zítou
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články