Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Loprais i nováčci Prokop s Lhotským se chystají na Dakar

Praha - V následujícím ročníku Rallye Dakar se kromě zkušeného závodníka Aleše Lopraise představí na start i dva čeští nováčci. V kategorii automobilů se letos prvně objeví Martin Prokop a v motocyklové sekci bude poprvé českým zástupcem Rudolf Lhotský.

Aleš Loprais
zdroj: ISIFA/EPA autor: Felipe Trueba

Aleš Loprais se rozhodl pro změnu a na start Dakaru se prvně postaví v kabině kamionu Iveco. "Naše rodina byla vždy spojena s konkrétní značkou, nicméně jsem za to rád, že se takto mohu zúčastnit větších projektů, a věřím, že se to jednou projeví na získání slušného výsledku. Šel jsem hlavně za lidmi než za technikou, to je proč jsem se rozhodl jít touto cestou. To, jestli byla správná, se teprve ukáže po Dakaru," řekl český závodník. 

Lopraisův kamion každoročně prochází velkými změnami. "Ke změně techniky u nás dochází často. Já jsem za to ale rád, mám tak možnost porovnávat různé technické koncepce a mohu nahlédnout pod pokličku světových týmů, " vysvětlil Loprais.

Nováčkem na nejnáročnější světové rallye bude další český automobilový závodník Martin Prokop, který se o své účasti na Dakaru dozvěděl na poslední chvíli. "Nabídka přišla hodně pozdě, když kluci jeli marockou rallye, což byla poslední příprava na Dakar. Neměl jsem tedy příležitost si to vyzkoušet v reálných podmínkách. Pro mě ta příprava byla opravdu krátká. Nemyslím si, že by byla dostatečná, jsem připravený spíše teoreticky. S autem jsem ujel jen 300 km, to není ani jedna etapa na Dakaru, ta zkušenost je opravdu malá," řekl Prokop.

Podle Prokopa není příprava v českých podmínkách vždy ideální. "Příprava se skládala i z vykopání auta z písečné duny. Zkušenosti z Česka, kdy se snažíte odházet sníh, nejsou úplně to pravé, " dodal automobilový závodník. Podle Prokopa bude náročné zvládnout Dakar také strategicky. "Musím se přizpůsobit a uvědomit si, že to není tolik o závodění, ale spíš o sebeovládání. Je důležité dokázat se držet na uzdě a vidět před sebou ten cíl. Nebude to jednoduché," zhodnotil Prokop. 

Rudolf Lhotský, zástupce motocyklové sekce, se zúčastní Dakaru poprvé i přesto, že se na startovní listinu pokoušel dostat už dříve. Jeho hlavním cílem do následujícího ročníku je především dojet a nasbírat cenné zkušenosti. "Já už jsem se chystal před čtyřmi lety, ale nevzali mě z důvodu nedostatku zkušeností. Takže jsem poslední tři roky jezdil více, jsem dvojnásobný mistr Evropy, a to byla vstupenka na Dakar," tvrdí Lhotský.

Na závod je namotivovaný, s obavami však hovoří o části trasy v Bolívii, kde se má podle meteorologů zhoršit počasí. "Problém bude v Bolívii, slibují, že čtyři dny bude ošklivo, má být zima a pršet. Trochu jsem se na to bláto připravoval, na motorkách se to snáší daleko hůř než v autech," dodal Lhotský.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články