Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Loprais: Dokázali jsme si, že Rusové s kamazy jsou porazitelní

Praha - Přestože Aleš Loprais nedokončil na tatře kvůli potížím s technikou ani třetí ročník Rallye Dakar po přesunu do Ameriky, odnesl si letos ze slavného závodu pozitivní dojmy. Hlavně si dokázal, že i v mnohem skromnějších podmínkách může soupeřit s nadvládou ruských kamionů Kamaz. Do budoucna by rád na trati získal takzvanou ostrou asistenci, která by podle něj vyřešila problémy s turbodmychadlem, kvůli nimž nakonec legendární soutěž před pár dny nedojel.

Lopraisova tatra dlouho srdnatě bojovala s přesilou kamazů a ze hry ji poslala už závada na turbodmychadle, po které neprojela povinné body na trati a byla ze soutěže vyloučena. "Chybělo nám jediné, a to kousek štěstí. Dakar je strašně dlouhý závod a bez štěstí to nejde," řekl Loprais. "Zklamal nás jeden ne zrovna velký, ale pro to auto docela zásadní komponent, který dřív nikdy nebouchnul. Nemáme se za co stydět. Je to zkouška a my jdeme dál," pokračoval Loprais. "Zvažujeme, zda do budoucna tento komponent neměnit po několika etapách. Ale uvidíme," prohlásil.

Lopraise těší, že dokáže držet se silnými kamazy krok. To ho žene vpřed do dalších ročníků. "Samotného mě překvapilo, jak daleko technicky jim můžeme konkurovat," připustil. "Máme rozpočet milion eur, což je 0,5 procenta rozpočtu kamazů. Přesto jsme si dokázali, že jsou porazitelní. Letos jsme tam hodně nakoukli. Jdeme správnou cestou, jsme blízko," uvedl Loprais.

Aleš Loprais:

"Já bych za bramboru trpěl mnohem víc než za to, co jsme udělali letos. Pro mě je větší priorita bít se o první místo, než aby se psalo, že jsem dojel třeba na 28. místě. To není naše parketa."

Jeho tým oproti kamazům značně limituje to, že nemá takzvanou ostrou asistenci, která by mu mohla pomoci při technických problémech přímo na trati. "Troufnu si říct, že kdybychom měli druhý kamion v závodě, dojeli bychom a možná se bijeme o přední příčky," mínil synovec šestinásobného vítěze dakarské rallye Karla Lopraise. Do dalších ročníků by proto chtěl ostrý doprovod získat. Je si však vědom, že vše bude záležet na finančních možnostech. Asistence totiž vyjde na dvanáct milionů korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články