Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Loeb vítězstvím v Turecku zvýšil náskok v čele MS

Istanbul – Francouzský jezdec Sébastien Loeb s vozem Citroën C4 zvítězil v Turecké rallye. Třetím vítězstvím v řadě tak zvýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí mistrovství světa na jedničku týmu Ford Mikka Hirvonena. Ten skončil v Turecku třetí, nestačil totiž ani na Pettera Solberga se soukromým citroënem, a dokonce se za něj propadl i v průběžném pořadí šampionátu. Nejlepšího svého umístění v rallye dosáhl bývalý mistr světa formule 1 Kimi Räikkönen (Citroën), který dojel pátý za Sébastienem Ogierem.

Citroën C4 WRC
zdroj: ČTK/AP autor: Ibrahim Usta

Úvod závěrečné nedělní etapy poznamenal déšť, kvůli němuž bylo zrušeno několik rychlostních zkoušek. V prvním měřeném úseku potom přišel Hirvonen o své třetí místo, když jej předstihla dvojka továrního týmu Citroën Dani Sordo. Ten však v další erzetě vypadl, a tak se utvořilo konečné pořadí v celé rallye. Žádná z následujících zkoušek totiž už zhola nic nezměnila.

Loeb dojel do cíle s náskokem 55 sekund na druhého Solberga, Hirvonen ztratil již minutu a 43 sekund. Přesto jako jediný pilot s vozem Ford Focus dokázal prorazit hradbu citroënů, druhý nejlepší jezdec fordu Frederico Villagra skončil až šestý, Jari-Matti Latvala, dvojka továrního týmu, obsadil až osmou příčku.

V průběžném pořadí má Loeb náskok nevídaných 40 bodů na Solberga a ještě o bod více na Hirvonena. Pro finského jezdce, který v posledních dvou letech vždy v posledním závodu sezony podlehl Loebovi v boji o titul, je to nepříjemná situace. Po vítězství v úvodní Švédské rallye na úřadujícího šampiona v dalších třech závodech ztratil, ohlášený útok na titul se tak Hirvonenovi tentokrát vůbec nedaří.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články