Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Loeb pošesté vyhrál v Monte Carlu

Monte Carlo – Francouz Sébastien Loeb s citroënem vyhrál pošesté Rallye Monte Carlo a vykročil vítězně k obhajobě titulu. V úvodní soutěži nového ročníku mistrovství světa získal maximální počet 28 bodů, protože byl nejrychlejší i ve speciálně honorované "power stage", která dnes pětidenní program zakončila. Mistrovství světa bude pokračovat od 9. do 12. února ve Švédsku.

Sébastien Loeb
zdroj: AP autor: Tom Hevezi

Český pilot Martin Prokop s Fordem Fiesta získal dva body za deváté místo, v závěrečné power stage byl s Fordem Fiesta pátý a jen 1,8 sekundy jej dělilo od dalšího bodu za třetí místo. Vedle osminásobného mistra světa se v jediném testu poslední etapy musel na 5,16 km dlouhém úseku sklonit ještě před Loebovým týmovým kolegou Mikkem Hirvonenem z Finska, Rusem Jevgenijem Novikovem ve fiestě a Danielem Sordem ze Španělska v mini.

Prokop se při své premiéře za volantem vozu nejvyšší kategorie WRC probil k bodům z konce druhé desítky, kde se pohyboval po středečním úvodu a "výletu" mimo trať ve druhé zkoušce. Konstantními výkony a také díky několika výpadkům soupeřů se posunul postupně až do elitní desítky. Největší souboje o víkendu sváděl s Portugalcem Armindem Araújem v mini, kterého nakonec porazil o šest sekund.

"Závěr závodu byl fantastický, s Araújem to byl skvělý souboj," řekl Prokop, který portugalského soupeře v závěrečné zkoušce porazil o tři sekundy. S Loebem prohrál český pilot, jehož novým navigátorem je Zdeněk Hrůza, jen o 4,4 sekundy.

Loeb slavil v 80. ročníku prestižního "Monte" už 68. vítězství v kariéře. Mířil k němu od úvodní etapy, ve které po havárii odstoupil jeho papírově největší soupeř Jari-Matti Latvala, finský tovární pilot fordu. "Plný počet bodů je neuvěřitelný výsledek, takový start do sezony je skvělý, zvlášť před tolika fanoušky," řekl sedmatřicetiletý Loeb, který s navigátorem Danielem Elenou z Monaka vyhrál v pěti soutěžních dnech devět rychlostních zkoušek a přes polovinu soutěže si prakticky jen kontroloval bezpečné vedení. "Monte Carlo je moje rallye, uvidíme, jak to půjde na těch ostatních," dodal.

Druhý skončil po 18 testech se ztrátou dvou minut a 45 sekund Sordo s mini, třetí byl Latvalův nový týmový kolega Nor Petter Solberg s fiestou. Za Hirvonenem a Novikovem skončil celkově šestý další slavný Francouz Francois Delecour s fiestou, který se v šampionátu objevil poprvé od roku 2002. Devětačtyřicetiletý pilot slavil v roce 1994 poslední ze svých čtyř vítězství v MS právě v Monte Carlu a o deset let dříve na stejném místě debutoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články