Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Loeb je největším favoritem portugalské rallye

Lisabon - Portugalská rallye bude mít po dvou letech nového vítěze. Čtvrtý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích v minulých letech ovládl Francouz Sébastien Ogier, který letos nestartuje v šampionátu s vozem nejvyšší kategorie WRC. Nemá tak šanci navázat na své předešlé triumfy. Zpět na pozici nejrychlejšího jezdce v Portugalsku by se rád vrátil osminásobný světový šampion Sébastien Loeb z Francie, který se na start postaví i jako lídr průběžného pořadí seriálu. 

Sébastien Loeb
zdroj: AP autor: Michael Probst

"Čeká nás první rallye, na které teprve dojde na skutečné měření sil posádek," uvedl tovární jezdec Citroënu. "Už v Mexiku jsme viděli, že naši soupeři udělali co do výkonu velký krok kupředu tam, kde se jim předtím nevedlo moc dobře. Jestliže to samé bude platit v Portugalsku, pak nás čeká velice těsný souboj," doplnil Loeb, který na šotolinové soutěži kraloval v letech2007 a2009. V minulých dvou ročnících byl shodně druhý.

Osmatřicetiletý Francouz si bude muset dát pozor na týmového kolegu Mikko Hirvonena z Finska, který se postupně více a více sžívá s citroënem DS3 a aktuálně na Loeba ztrácí v MS 16 bodů. V minulé soutěži v Mexiku byl hodně rychlý i Fin Jari-Matti Latvala, jedničku Fordu ale nejprve přibrzdily technické problém a poté zastavila havárie.

"Máme za sebou vydařený test a připravovali jsme se i na noční erzety, které by mohly být rozhodující částí soutěže," poukázal Latvala na skutečnost, že ve čtvrtek se pojedou tři rychlostní zkoušky za tmy. "Bude záležet na počasí, ale ve vzduchu může zůstávat hodně prachu. Hodně tak bude záležet na výsledku kvalifikační erzety a následné volbě startovní pozice," podotkl Latvala.

Třetí start v MS v této sezoně čeká Martina Prokopa, který se opět bude snažit prosadit do elitní desítky. V Monte Carlu a ve Švédsku byl pilot Czech Ford National týmu devátý. 

Průběžné pořadí MS:

1. Loeb (Fr./Citroën DS3) 66 b., 2. Hirvonen (Fin./Citroën DS3) 50, 3. P. Solberg (Nor./Ford Fiesta RS) 47, 4. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 27, 5. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS) 26, 6. Novikov (Rus./Ford Fiesta RS) 21, ...15. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS) 4.

Pořadí týmů:

1. Citroen Total WRT 108, 2. Ford WRT 70, 3. M-Sport Ford WRT 38, 4. Mini WRC Team 26, 5. Katar WRT 16, 6. Adapta WRT 12.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články