Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Letos naposledy. Formule 1 se od příští sezony v Malajsii nepojede

Kuala Lumpur – V říjnu naposledy na okruhu v Sepangu zaburácí motory formule 1. Velká cena Malajsie totiž příští sezonu v kalendáři mistrovství světa už nebude. Země má sice podle smlouvy právo pořádat Grand Prix ještě na rok 2018. Ministerstvo turistického ruchu se ale s vedením F1 dohodlo na předčasném ukončení kontraktu.

Velká cena Malajsie
zdroj: ČTK autor: Křenek Jiří

Velká cena Malajsie, jež se poprvé konala v roce 1999, se v posledních letech potýká s odlivem zájmu diváků a poklesem příjmů. Ministerstvo turistického ruchu už vloni v listopadu oznámilo, že neuvažuje o prodloužení smlouvy po roce 2018, nakonec se ji rozhodlo vypovědět o rok dříve.

"Je vždycky smutné loučit se s členem rodiny formule 1," řekl obchodní ředitel F1 Sean Bratches. "Malajští příznivci formule 1 v posledních téměř dvou desetiletích dokázali, že patří mezi nejvášnivější fanoušky," dodal.

V příští sezoně bude v programu mistrovství světa 21 závodů. Do kalendáře se totiž vrátí německá Grand Prix a po deseti letech rovněž Velká cena Francie.

Státní ropný gigant Petronas, který byl hlavním sponzorem malajského závodu, bude nadále sponzorovat jen mistrovský Mercedes. Vláda ušetřené prostředky za pořádání Grand Prix formulí vloží do modernizace okruhu v Sepangu, kde se i nadále budou jezdit mimo jiné závody mistrovství světa silničních motocyklů. Na jejich pořádání má Malajsie práva do roku 2021.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články