Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Latvala obhájil vítězství ve Francouzské rallye

Ajaccio - Francouzskou rallye vyhrál stejně jako loni finský jezdec Jari-Matti Latvala s volkswagenem. Díky třetímu vítězství v sezoně si upevnil druhé místo v seriálu za už jistým mistrem světa a svým týmovým kolegou Francouzem Sébastienem Ogierem. Martin Prokop s fordem skončil dvanáctý.

Loni triumfoval Latvala v Alsasku a nyní si vítězství zopakoval i na Korsice, kam se Francouzská rallye mistrovství světa vrátila po sedmi letech. Jedenáctý díl letošního ročníku ovlivnilo nepříznivé počasí, kvůli silným dešťům a sesuvům půdy absolvovali jezdci v pátek a sobotu jen dvě rychlostní zkoušky místo plánovaných tří.

Kompletní program odjeli až v neděli, kdy už se na předních příčkách nic zásadních nestalo. Latvala vstupoval do závěrečné etapy s náskokem dvou sekund na Brita Elfyna Evanse s fordem, kterého však dnes třikrát jasně porazil, a nakonec zvítězil o 43 sekund. "Vůbec jsme se nedostali na maximum, tady šlo především o to, jet v těžkých podmínkách opatrně," řekl Latvala.

Evans dosáhl na nejlepší výsledek v kariéře a teprve podruhé byl na stupních vítězů po třetím místě letos v Argentině. Druhou příčku uhájil před dotírajícím Norem Andreasem Mikkelsenem v dalším volkswagenu o 3,2 sekundy. "Po posledních horších časech a kritikách to je teď zase o něco sladší. Andreas jel dnes ostře, ale věřil jsem, že to v poslední erzetě udržím," řekl Evans, který během dne ztratil na Mikkelsena 25 sekund.

Mikkelsenovi patří třetí pozice i v průběžném pořadí MS. Před závěrečnými rallye v Katalánsku a Británii ztrácí na druhého Latvalu 34 bodů. Poslední etapě na Korsice dominoval Ogier, který dva měřené testy vyhrál a jednou byl druhý. Trojnásobný světový šampion po technických potížích v závěru páteční etapy obdržel desetiminutovou penalizaci, která ho vyřadila z boje o přední umístění. Celkově skončil patnáctý.

"Nakonec jsem tu na Korsice ještě zažil jeden skvělý den. Na závěr vítězství v power stage, to byl uspokojivý konec Francouzské rallye," řekl Ogier. Prokop si oproti sobotě o dvě místa polepšil, i tak ale zaznamenal nejhorší výsledek z letošních soutěží, v nichž byl klasifikován. "Byl to jeden z nejhorších víkendů ve WRC. Všechno špatně. Jsem celkem rád, že je konec a jsme v cíli. Rallye Korsika je pro mě jedno velké zklamání. Jediný důvod, proč dnes oslavovat, je fakt, že slavím narozeniny," uvedl na facebooku český jezdec, který na Latvalu ztratil přes šest minut. Od bodované desáté pozice ho dělilo téměř dvě a půl minuty. 

Výsledky Francouzské rallye:

1. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) 2:39:46,7, 2. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta RS) -43,1, 3. Mikkelsen, Flöene (Nor./Volkswagen Polo R) -46,3, 4. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën DS3) -1:33,4, 5. Paddon, Kennard (N. Zél./Hyundai i20) -1:53,6, 6. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3) -1:59,8, ...12. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -6:09,1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články