Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Latvala obhájil vítězství v Britské rallye, Prokop byl devátý

Cardiff - Fin Jari-Matti Latvala obhájil prvenství v Britské rallye. Jezdec Fordu zvítězil s téměř půlminutovým náskokem před mistrem světa Sébastienem Loebem v citroënu. Zatímco Seveřan si ve třetí etapě hlídal vybudovaný náskok a bezpečně mířil k druhému vítězství v sezoně po únorovém triumfu ve Švédsku, Loeb svedl strhující souboj s druhým členem továrního týmu Ford Petterem Solbergem z Norska.

Jari-Matti Latvala
zdroj: ISIFA

Francouzská hvězda byla nakonec po 324 měřených kilometrech o devět desetin sekundy rychlejší. Loeb během soutěže vyhrál čtyři testy, z toho tři v posledním dnu, do kterého vstupoval s mankem 5,5 sekundy na Solberga. Skončila ale jeho série pěti vítězství za sebou, která začala v dubnu v Argentině.

Český jezdec Martin Prokop skončil devátý. Po fiasku v předchozí rallye v Německu, kde mu shořela soutěžní fiesta, vybojoval na kluzké šotolině ve Walesu dva body. Devátá pozice mu patří už počtvrté v sezoně a celkově je stále sedmý.

"Měli jsme to tu těžké, protože po Německu jsme neměli (z jízdy) příliš dobrý pocit. Ve zdejších kluzkých podmínkách jsem toho nemohl s autem moc dělat. Jsme rádi, že jsme v cíli, máme co zlepšovat," řekl Prokop.

Protože fordy měly v Britské rallye navrch, Loeb s týmovým kolegou Mikkem Hirvonenem z Finska, který skončil až pátý za Madsem Östbergem v dalším fordu, nedokázali ještě rozhodnout soutěž značek. Slavit nejspíš budou v příští soutěži ve Francii o prvním říjnovém víkendu.

Loeb tam bude mít zároveň možnost si před domácími diváky zajistit devátý individuální titul mistra světa. Do konce šampionátu zbývají tři závody a Francouz vede před Hirvonenem o 61 bodů. Ten tak má jako jediný teoretickou šanci na jeho předstižení. Třetí Solberg už ztrácí sto bodů, v sedmibodovém dosahu za ním jsou Östberg a Latvala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články