Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Lacko je mistrem Evropy v závodech tahačů

Česká republika si připisuje zásluhou Adama Lacka další úspěch v závodech tahačů. Jezdec Buggyry se stal mistrem Evropy poté, co dojel druhý v prvním závodu posledního dílu šampionátu v Jaramě. Jeho hlavní sok Jochen Hahn z Německa jej tak již ve zbývajících třech závodech víkendu nemá šanci předstihnout. 

Adam Lacko v čele závodu
zdroj: ČTK/PR/BUGGYRA media

"Je to super pocit. Po sedmadvaceti letech (co se věnuji motorsportu) se to konečně podařilo," radoval se Lacko v cíli prvního závodu.

Lacko se stal po Martinu Kolocovi, Stanislavu Matějovském a Davidu Vršeckém čtvrtým českým kontinentálním šampionem. Nezastavily jej ani problémy, které musel jeho tým dnes řešit. Mezi kvalifikací a hlavním závodem totiž mechanici měnili motor a vše stihli na poslední chvíli.

"Do Jaramy jsem jel v klidu, zdejší okruh mám rád, ale to, jak si kluci museli máknout před závodem a vyměnit motor, nám trošku nepomohlo, abychom do závodu šli v klidu. Nebylo to nejjednodušší, ale dopadlo to a klukům děkuji, že to zvládli," ocenil Lacko práci mechaniků, kteří za 70 minut motor vyměnili a museli přitom z tahače vyjmout i převodovku.

Na trati se poté Lacko od začátku držel na druhém místě za domácím jezdcem Antoniem Albacetem a většinou měl více než šestisekundový náskok před Hahnem. V cíli měl na německého rivala k dobru přes čtyři vteřiny.

"V posledních třech kolech přestávalo fungovat servo, které kapalo od začátku. Už jsme to nestihli. V posledním jsem byl pak rád, že jsem v některých zatáčkách vůbec zatočil. Ale dopadlo to a je to super," dodal Lacko, jenž nakonec ve druhém závodě dojel šestý.

Druhou jízdu, do níž nastupuje osmička nejlepších v obráceném pořadí, vyhrál Vršecký a připsal si první triumf v sezoně. "Otevřelo se mi to a já se dostal na první flek. Pak už jsem si jen hlídal Antonia, který byl sice asi rychlejší, ale nijak tvrdě neútočil," řekl Vršecký, jenž byl v prvním závodě čtvrtý.

Po jeho skončení byl ale hodně naštvaný, neboť traťoví komisaři mu několikrát mávali modrou vlajkou a nutili jej, aby pustil soupeře za sebou. Přitom oni rychlejší nebyli. "Rozčílení mě nepřešlo ještě teď," přiznal dvojnásobný evropský šampion, který se do seriálu zapojil až v průběhu sezony, aby kryl záda Lackovi a pomohl týmu k triumfu v Poháru konstruktérů.

A i to se prakticky jistě v neděli povede. Buggyře stačí získat jen dva body. "Už bychom museli mít hodně smůly, aby to nedopadlo," předpovídal Lacko už po prvním závodě. Třetí Čech na startu závěrečného podniku ME František Vojtíšek první závod nedokončil, ve druhém byl jedenáctý.

Závod mistrovství Evropy tahačů v Jaramě (Španělsko):

1. jízda: 1. Albacete (Šp./MAN) 24:16,141, 2. Lacko (ČR/Buggyra) -4,141, 3. Hahn (Něm./Iveco) -8,366, 4. Vršecký (ČR/Buggyra), ...Vojtíšek (ČR/MAN) nedokončil.

2. jízda: 1. Vršecký 24:27,861, 2. Albacete -0,571, 3. Körber (Něm./Iveco) -7,262, ...6. Lacko -11,605, 11. Vojtíšek -29,278.

Průběžné pořadí ME: 1. Lacko 365, 2. Hahn 319, 3. Kiss 290, ...7. Vršecký 142, 22. Vojtíšek 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články