Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvěch si plní cíle na ploché dráze, postoupil na ME a už myslí na Grand Prix

Reprezentant na ploché dráze Jan Kvěch má formu. Nedělním postupem do seriálu mistrovství Evropy splnil jeden ze dvou hlavních cílů sezony. Tím druhým je pro něho dobytí stálého místa v nejprestižnější sérii Grand Prix mistrovství světa pro rok 2024.

Je nám líto, video expirovalo.
Markéta se chystá na GP na ploché dráze

Kvěch se v maďarském Nagyhalászi představil jako jediný z českých závodníků díky úspěšně zvládnuté kvalifikaci. V rozhodujícím závodě Speedway Euro Championship (SEC) Challenge nasbíral během pěti jízd deset bodů, což mu stačilo na třetí místo.

"Postup do série závodů mistrovství Evropy byl jedním z mým hlavních cílů sezony. Teď se budu chtít dostat nastálo ještě do Grand Prix, což je ten druhý cíl," řekl Kvěch na setkání s novináři.

Lépe než on si vedli v neděli jen Francouz Dimitri Bergé se 13 body a Polák Kacper Woryna, jenž měl na kontě rovněž 10 bodů, ale vyhrál o jednu jízdu více. Postupující pětici doplnili další polský jezdec Grzegorz Zengota a Dán Andreas Lyager. Naopak pod čarou zůstaly některé hvězdy jako Antonio Lindbäck ze Švédska či Dán Niels-Kristian Iversen.

"Byl to hodně zamotaný a dramatický závod, což potvrzuje i fakt, že o poslední jedno postupové místo se rozjížděla hned pětice jezdců. Jsem strašně rád, že se mi podařilo postoupit a vybojoval jsem si místo v celém seriálu," pochvaloval si Kvěch.

Během závodu se nerozptyloval bodovými propočty, jen se koncentroval na co nejlepší výsledky. "Na výsledky jsem se podíval teprve až po závodě. Jen jsem se soustředil na každou další jízdu a nesledoval, kolik bodů mám na kontě. Nakonec z toho bylo třetí místo a velká radost z postupu," řekl Kvěch s přáním zvládnout stejně dobře i boje o stálé místo v GP.

"Myslím, že závody mistrovství Evropy jsou takovou dobrou přípravou na Grand Prix. Jezdí tam spousta výborných plochodrážníků a je to opravdu hodně vyrovnané. Kdyby se mi nepodařilo postoupit přes kvalifikaci, tak mám ještě možnost právě přes mistrovství Evropy, protože vítěz si zajistí místo v Grand Prix," uvedl Kvěch.

O titul evropského šampiona se bude bojovat ve čtyřech závodech, přičemž ten finálový se uskuteční 22. září jako součást závodního programu prestižní Zlaté přilby v Pardubicích. "Bylo by super, kdyby se mi podařilo uspět," přál si Kvěch.

Dvaadvacetiletý talent jel v předchozích dvou letech domácí závod Grand Prix a díky divoké kartě naplno okusil seriál mistrovství světa, v němž letos figuruje mezi náhradníky. Pro závod na břevnovském oválu stadionu Markéta (3. června) tentokrát dostal přednost Václav Milík.

"Dostal jsem divokou kartu předchozí dva roky po sobě a myslím, že Venca Milík ji má letos právem. Od začátku sezony podává dobré výkony a má výsledky. V Polsku navíc nastupuje proti jezdcům z Grand Prix a dokáže je porážet," konstatoval Kvěch.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články