Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvěch: Divokou kartu jsem chtěl oslavit vítězstvím, Tomíčkův memoriál je pro mě jedním z největších závodů sezony

Jan Kvěch měl náročné poslední dny, ve kterých se u něj vystřídaly různé emoce. Nejprve musel vstřebat zklamání z uplynulého prodlouženého víkendu v Pardubicích, kde neuspěl v kvalifikaci o Grand Prix a bojoval marně o Zlatou přilbu. Avšak na pražském stadionu Na Markétě se mohl radovat poté, co zvítězil v Memoriálu Luboše Tomíčka a stal se prvním českým vítězem po 14 letech. Radost mu přinesla také divoká karta, díky které bude moci startovat v prestižním seriálu Grand Prix mistrovství světa i v příštím roce. "Je to pro mě určité nakopnutí," uvedl český plochodrážník.

Jan Kvěch
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Mám velkou radost, protože Tomíčkův memoriál je pro mě jedním z největších závodů sezony, jak je to na domácí dráze. Nekoukal jsem vůbec na to, kdo stojí vedle mě, zda jedu Grand Prix, nebo 'Tomíčka'. Přijel jsem závodit a závodím proto, abych vyhrál. Chtěl jsem si i vylepšit dojem ze Zlaté přilby, kde mi defekt patrně sebral postup do finále," řekl Kvěch v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas.

Divoká karta mu možná dodala energii. "Zavolal mi to pořadatel. Jen jsem si tak říkal, že by bylo fakt pěkné oslavit to vítězstvím tady na Markétě," pousmál se Kvěch.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Jan Kvěch před domácím publikem vítězí na Tomíčkově memoriálu

"Samozřejmě jsem nadšený, velká radost, že tu divokou kartu mám. Musím za to poděkovat, že si vybrali zrovna mě. Vůbec jsem na to nespoléhal, že bych ji měl dostat. Je to pro mě určité nakopnutí do příštího roku. Stejně tak i motivace, abych se tam udržel, protože chci jezdit s těmi nejlepšími. Budu chtít využít zkušenosti z této sezony a udělám všechno, aby se mi to podařilo a byl jsem lepší než letos," uvedl.

Tomíčkovým memoriálem procházel až do finále fantasticky, jenže v jízdě o všechno upadl. "Najel jsem si do odsypaného materiálu na venku. A nebylo ho tam zrovna málo. Popravdě jsem ani neviděl, že je ho tam tolik. Koplo mě to a už tam nebylo místo, abych tu zatáčku projel," popsal Kvěch.

"Nikdy není příjemné spadnout, takže jsem už docela rád, že ten závodní víkend končí a je to za mnou," dodal s úsměvem a připustil, že ho chyba mohla stát vyloučení. "Nevím však, zda se někdo pohnul na startu, nebo ne. Pokud ne, měl jsem být vyloučený. Těžko v tuhle chvíli říct, co se tam stalo."

Po chvilce však stál se čtyřmi soupeři znovu na startu a snažil se najít co nejlepší pozici. Zároveň čekal, zda mechanici stihnou připravit motorku, na níž celý večer jezdil. Dočkal se.

"Ani jsem pak nedoufal, že bych mohl dobře odstartovat, protože tam byla jedna dobrá kolej, ze které jsem startoval tu první jízdu, pak už nebylo moc z čeho vybírat," podotkl Kvěch.

"Bylo zřejmé, že druhý start se mi tak nepovedl, ale když se nás na startu vešlo pět, znamená to, že dráha je velká a je tam prostor, kudy předjíždět," řekl český jezdec, který se v posledním kole prodral na první místo před Poláka Roberta Chmiela.

"Trošku jsem Roberta vycukal. Čtyři kola jsem se mu ukazoval na vnitřku a zkoušel ho podjet, ale pak jsem to vzal na vnějšek a zafungovalo to. Vyšlo to podle mých představ, že mě bude chtít zavřít na vnitřku. Překřížil jsem to na venek, získal velkou rychlost a předjel ho," řekl.

Kvěch navázal na poslední závod Grand Prix v Toruni, kde se poprvé probojoval do semifinále a skončil šestý.

"Týmu patří velké poděkování, protože závěr sezony byl super a celý tým fungoval výborně. Před Toruní jsem měl velký problém se spojkou, bylo potřeba hodně tréninků a testování, ale problém jsme našli. A v Toruni jsem ukázal, že na to je, že se v Grand Prix dokážu dostat do semifinále. A je to zásluha celého týmu," prohlásil český plochodrážník.

Zdroj
ČTK, Český rozhlas, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články