Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvalifikaci v Singapuru opanoval Vettel, Hamilton zajel až pátý čas

Do Singapuru přijel s cílem vrátit se zpět do čela průběžného pořadí formule 1 a Sebastian Vettel k tomu nakročil ideálně. Jezdec Ferrari ovládl kvalifikaci a do nedělního nočního singapurského závodu tak vyrazí potřetí v sezoně z pole position. Lídr šampionátu Lewis Hamilton z Mercedesu, na kterého německý pilot ztrácí tři body, obsadil až pátou pozici.

Sebastian Vettel
zdroj: REUTERS autor: Jeremy Lee

Vettelovi se sice v pátečních trénincích vůbec nedařilo, ale pro třetí pole position v sezoně si dojel v rekordním čase 1:39,491 a kvalifikační maximum okruhu Marina Bay vylepšil o tři sekundy. "Vůz byl fantastický. Když cítíte, jak auto ožije, tak máte pocit, že s ním dokážete cokoliv," řekl Vettel. "Dostali jsme auto tam, kde si zaslouží být, ale pořád to bude těsný závod," dodal.

Za čtyřnásobným mistrem světa se seřadili jezdci Red Bullu Max Verstappen a Daniel Ricciardo, kteří zaostali o 323 a 349 tisícin. "Je škoda, že jsme nedokázali získat pole position. Poslední kolo mi sice nevyšlo, ale chyběl kousek. Takhle to bude hodně těžké, protože se tady špatně předjíždí," uvedl Verstappen, který si vyrovnal nejlepší výsledek v kvalifikaci.

"Sebovi, který to dneska opravdu parádně rozjel, trochu závidím. Ale jsem přesvědčený, že v závodě se můžeme Ferrari v rychlosti vyrovnat a vyhrát," dodal Ricciardo. Podobně to viděl i šéf Red Bullu Christian Horner: "Dneska jsme byli nejrychlejší v každé jízdě kromě té, která se jako jediná počítá. Ale závody se v sobotu nevyhrávají," prohlásil.

Na čtvrté příčce skončil s odstupem 578 tisícin druhý jezdec Ferrari Kimi Räikkönen. Kvalifikace tak potvrdila, že technická trať v Singapuru nebude vyhovovat rychlým, ale méně obratným mercedesům. Hamilton na pátém místě ztratil přes šest desetin, jeho kolega Valtteri Bottas na šesté pozici už měl manko 1,3 sekundy.

"Dopadlo to tak, jak jsme čekali. Je to realistický odraz toho, na co v Singapuru máme," uvedl ředitel Mercedesu Toto Wolff. "Neměli jsme žádné problémy, prostě jsou vozy Ferrari a Red Bullu na těchto úzkých, technických tratích lepší. Zítra to pro nás nebude příjemný závod," dodal.

"Věděli jsme, že to dneska bude těžké," řekl Hamilton. "Ale rozhodně jsem nečekal, že Ferrari bude tak silné, jak bylo. Ale i tak věřím, že zítra máme naději," prohlásil.

Nedělní závod, který se stejně jako kvalifikace pojede pod umělým osvětlením, odstartuje ve 14:00 SELČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Singapuru, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:39,491, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,323, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,349, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,578, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,635, 6. Bottas (Fin./Mercedes) -1,319, 7. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,522, 8. Alonso (Šp./McLaren) -1,688, 9. Vandoorne (Belg./McLaren) -1,907, 10. Sainz (Šp./Toro Rosso) -2,565.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články