Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kvalifikaci na VC USA znovu poznamenalo počasí, pole position má Rosberg

Austin (USA) – V sobotu se kvůli nepřízni počasí vůbec nejela a ani o den později neproběhla kvalifikace na Velkou cenu USA formule 1 bez problémů. Kvůli sílícímu dešti a větru musela být její závěrečná část zrušena. Z výhry se radoval Němec Nico Rosberg.

Nico Rosberg
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Hoch Zwei

Rosberg porazil o 105 tisícin sekundy týmového kolegu Brita Lewise Hamiltona, který si může už v závodě zajistit třetí titul mistra světa v kariéře. Německý pilot Mercedesu ovládl kvalifikaci jako v předchozích dvou Velkých cenách v Suzuze a Soči, kde však vždy slavil vítězství Hamilton. Pro něj hovoří i statistika v Austinu, kde vyhrál loni a v roce 2012, pokaždé po startu z druhého místa.

"Kvalifikace se nedojela, takže počítám, že jsme si všechno nevystříleli," řekl Hamilton, který vyrazí z první řady v 87. závodě v kariéře, čímž se vyrovná brazilské legendě Ayrtonu Sennovi. Víckrát v ní stál jen Němec Michael Schumacher (116).

"Kvalifikace je teprve začátek. V závodě to bude dlouhá bitva a bude hodně náročná vzhledem k podmínkám. Není potřeba nějak zvlášť riskovat. Není to víkend, kdy by šlo o život," uvedl třicetiletý Brit, jenž má v čele šampionátu náskok 66 bodů.

Třetí místo v kvalifikaci obsadil Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu. Pátý čas zajel Němec Sebastian Vettel s ferrari, který jako jediný s Rosbergem ještě může oddálit Hamiltonovu obhajobu titulu. Čtyřnásobný světový šampion však bude startovat až ze 14. pozice, protože dostal penalizaci za již pátou letošní výměnu motoru. Původně měl vyjíždět z 15. místa, ale posunul se po trestu Fina Valtteriho Bottase z williamsu za stejný prohřešek.

Hamilton si zajistí titul, pokud porazí Vettela o devět bodů a Rosberga o dva body.

Kvalifikaci už opět mohli sledovat fanoušci, kteří v sobotu z bezpečnostních důvodů nesměli na závěrečný trénink. "Bylo to pro ně fajn, že viděli auta na trati. Vypadá to, že je tu dnes nával, tak snad se počasí na závod trochu umoudří," uvedl Hamilton.

Kvalifikace na Velkou cenu USA, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Austinu:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:56,824, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,105, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,145, 4. Kvjat (Rus./Red Bull) -1,610, 5. Vettel (Něm./Ferrari) -1,772, 6. Pérez (Mex./Force India) -2,386, 7. Hülkenberg (Něm./Force India) -2,509, 8. Räikkönen (Fin./Ferrari) -2,879, 9. Massa (Braz./Williams) -3,175, 10. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -3,375.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články